Hlavní obsah

Mezinárodní rok astronomie slavnostně odstartuje v Praze

– PRAHA

UNESCO prohlásilo rok 2009 za Mezinárodní rok astronomie (IYA 2009). Evropské zahájení IYA 2009 se bude konat ve středu na Staroměstském náměstí v Praze. Stane se tak z iniciativy evropského komisaře pro vědu a výzkum Janeze Potočnika u Staroměstského orloje. Ten v tomto roce oslaví 600 let své existence.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Ve středu na Staroměstském náměstí proběhne slavnostní zahájení Mezinárodního roku astronomie.

Článek

Na Staroměstském náměstí bude ve středu už od devíti hodin vytápěný stan s výstavou. Zájemci budou moci pozorovat speciálními dalekohledy Slunce. Nebude-li počasí přát, pak pořadatelé zaměří hvězdářské teleskopy na impozantní věže okolních chrámů, aby předvedli, jakého přiblížení jsou schopny. Na tiskové konferenci v Akademii věd to řekl šéf Českého národního komitétu astronomického Jan Palouš.

Slavnostní zahájení, jako součást akcí spojených s českým předsednictvím Evropské unii, začne v 15:00 za přítomnosti komisaře Potočnika, ministra školství Ondřeje Lišky či šéfa Akademie věd Václava Pačese. Účastníci budou ale nejprve obdivovat apoštoly a jiné pozoruhodnosti starobylého orloje.

Je připravená výstava Vesmír - dobrodružství objevů

Odpoledne na piazzetě u Nové scény Národního divadla zahájí pořadatelé výstavu Vesmír - dobrodružství objevů. Tvořit ji bude 48 rozměrných fotografií vesmírných objektů ze sluneční soustavy i vzdáleného vesmíru. "Bude tam celá řada snímků z Hubblova teleskopu," poznamenal Palouš. Autory výstavy jsou astronomové ze Španělska a Mexika. Otevřena bude do 31. března a z české metropole poputuje do mnoha dalších zemí světa.

Výstavu odprovázejí podle Palouše básně Jana Nerudy ze sbírky Písně kosmické, ale i úryvky básní Otokara Březiny, laureáta Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta a Vladimíra Holana.

Astronomie, a to i česká, má světu co nabídnout. Předseda Českého organizačního výboru IYA 2009 a známý popularizátor oboru Jiří Grygar připomněl, že Česko je členem Evropské jižní observatoře (ESO), Evropské vesmírné agentury (ESA), Pierre Auger observatory sledující kosmické záření a Evropské laboratoře jaderného výzkumu (CERN), jejíž experimenty mají objasnit vznik a podstatu vesmíru. "Kepler by měl radost," poznamenal.

V Česku bude probíhat celá řada akcí

Akcí v rámci IYA 2009 bude v Česku celá řada. Patří k nim mezinárodní konference Keplerův odkaz v kosmickém věku k 400. výročí vydání knihy tohoto astronoma světového významu Astronomia Nova. Zde publikoval základní astronomické zákony, například poznatek, že se planety pohybují kolem Slunce v elipsách. Dokázal to na dráze planety Mars.

IYA 2009 vyhlásilo UNESCO z podnětu italských astronomů, kteří chtěli připomenout první použití dalekohledu k pozorování hvězd Galileem Galileim. Slavnostní celosvětové zahájení IYA 2009 se bude konat v sídle UNESCO v Paříži 15. a 16. ledna a účastní se ho i čeští vědci. Američané si podle Palouše pospíšili a v Kalifornii už IYA 2009 zahájili v pátek 2. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám