Hlavní obsah

V rakouském Laa vybudovali aquapark nad termálním pramenem

Právo, Josef Hora
LAA AN DER THAYA

Malé rakouské městečko Laa an der Thaya, jehož název zní ještě romantičtěji v češtině – Láva nad Dyjí, se nachází těsně za hranicemi, pouhých několik kilometrů od Drnholce. Tato původně pohraniční vodní pevnost na řece Dyji má útulné náměstí, krásný park a zříceninu vodního hradu. Na jeho východním okraji je největší jihomoravský aquapark.

Foto: Alžběta Jechová, Právo

Venkovní bazén s teplou slanou vodou a masážní bazén pod obřím deštníkem jsou asi největšími hity.

Článek

Pramenem života nazvala zdejší radnice tryskající proud vody, na který upozornili nezávisle na sobě dva proutkaři na začátku 90. let a jenž zde vytryskl se značnou vitalitou hned z prvních vrtů v roce 1992. Za sedm let se v něm místní pod střechou koupali. Za sekundu vytryskne ze země 6,3 litru vody o teplotě 42 stupňů Celsia.

Sodík, chlorid, jód a jiné minerály tečou do bazénů Therme Laa. Léčí krevní oběh, srdeční činnost, neurologické a gynekologické potíže, kožní a oční problémy.

Celý aquapark je velká pyramida. Dole jsou bazény – termální a masážní s hloubkou 1,30 metru, k tomu vířivky, sprchy, tobogán, opodál je pak uzavřený dětský vodní svět s řadou atrakcí.

.: Dětský koutek je stále v obležení. foto: Právo/Alžběta Jechová

V horní části se nachází kino (filmy se zde vybírají podle hesla, že smích je zdravý), zimní zahrada, asijský chrám rozjímání, restaurace. Therme Laa je také světem páry, sauny a venkovních bazénů. Bazén pro plavce s vodou o teplotě 28 stupňů je v chladných měsících zjevně nejméně navštěvovaný. Jiné to je u druhého venkovního bazénu, který naopak navštěvovaný je. Není divu, voda má 36 stupňů a ještě je slaná.

Naleznete tu masáže i specializované vanové koupele – třeba s koncentrátem aloe nebose směsí medu a kokosu. Nachází se tu královské parní lázně jako z pohádky Tisíce a jedné noci či solná jeskyně. Dále také vonný chrám, ve kterém vás obklopí v příjemné teplotě 34 stupňů směs páry a vonných bylin.

Vyplatí se do Laa se předem objednat

Jen tak vyrazit za teplou vodou do Laa není ovšem bez rizika. Zvláště o víkendech je od rána plno a čekací doba jde do hodin. Což si nakonec můžete ověřit už při cestě pomocí mobilu. Stačí poslat zprávu SMS ve tvaru „?“ na číslo +43(0)676/800 676 888 a obratem dostanete odpověď.

Aquapark Therme Laa je otevřen denně od 9 do 22 hodin. Nejpozději vás dovnitř pustí ve 20 hodin, z vody musíte v 21.40. Vstupné se řídí podle hodin strávených uvnitř. Za tři hodiny dospělý zaplatí 12 eur, dítě do 14 let 8,50. Za každou půlhodinu navíc si zhruba připočtěte 1 euro u dospělého, šedesátník u dětí. Děti do 3 let mají vstup zdarma.

Rady na cestu
Kudy do Laa
Nejsnadnější je cesta od Brna přes Pohořelice a Hrušovany na hraniční přechod Hevlín. Tam se dá dojet i od Znojma. Hned za hranicí začíná Hauptstrasse, hlavní městská ulice. K aquaparku vás navedou směrovky.
Městské pamětihodnosti
Náměstí má zachovanou strukturu ze začátku 13. století, je založeno v poměru 2:1 (240 x 120 m). Sloužilo v dobách války ke shromáždění vojsk a obyvatel z okolí.
Radnice byla vystavěna u příležitosti 50. jubilea panování císaře Františka Josefa I. v letech 1898 až 1899 v nákladu 140 000 korun podle plánů vídeňského architekta a stavitele Paula Pranga.
Na náměstí je i stará radnice. Pochází pravděpodobně z poloviny 13. století a je situována ve středu západní strany náměstí. Stavební prvky románského, gotického a renesančního slohu se zde sjednocují v památník minulých staletí. V současné době zde sídlí vinný trh, městská knihovna a muzeum jižní Moravy.
Městský farní kostel je stavební památkou z pozdně románského – raně gotického období, dostavěnou v roce 1230. Kostel má jednu hlavní a dvě vedlejší lodi. Plastický barokní zvýšený oltář z 18. století představuje umučení sv. Víta, patrona kostela.
Hrad Laa je situován v severovýchodním rohu náměstí. Jedná se o impozantní kamennou stavbu s věží Butterfassturm a nižší čtvercovou věží Streitturm, která sloužila převážně k zásobování a zajištění obrany. Založení hradu spadá do 13. století. V roce 1564 došlo při požáru ke zničení téměř celého města, částí obranných prvků a také hradu. Kolem roku 1786 přechází hrad do soukromého vlastnictví.
Adresa
Turistická kancleář Land um Laa Stadtplatz 43 Tel. +43 2522 2501–29 e-mail: tourismus@laa.at

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám