Hlavní obsah

Střediska v Alpách jsou určena náročným lyžařům i rodinám s dětmi

Právo, bor

Ve čtyřech alpských zemích (Francie, Itálie, Rakousko a Švýcarsko) napočítali odborníci kolem devíti set lyžařských středisek. Z toho asi tři stovky patří k těm větším a známým a zbytek jsou horské vesnice, kde je jen jedna nebo dvě sjezdovky vybavené vlekem nebo lanovkou. Z toho je zřejmé, že v Alpách si vybere každý.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Col Margherita v italských Dolomitech nabízí nejen špičkové sjezdovky, ale i hezký výhled.

Článek

Následující výběr zdaleka není úplný, ale nabízí příklady nejlepších alpských středisek z několika pohledů. Některé jsou pro náruživé lyžaře, další zas pro začátečníky či rodiny s dětmi. Jiným kritériem může být záruka dostatečné sněhové pokrývky nebo možnosti lyžování ve volném terénu, případně bohatá nabídka večerního odpočinku a zábavy.

Černé sjezdovky ve Švýcarsku a Francii

Andermatt ve Švýcarsku má pověst jednoho z nejlepších středisek pro zdatné lyžaře. Nad horským městečkem jsou tři vrcholy (Gemsstock, Gütsch a Winterhorn) a celkem 25 vleků a lanovek obsluhuje 130 kilometrů sjezdovek s převýšením jednoho až 1,5 kilometru. Kromě sjezdovek se dá lyžovat i v rozlehlém neupraveném terénu. (Šestidenní skipas zahrnující celou Gotthard–Oberalp Arenu stojí dospělého 244 eur. Více na www.andermatt.ch.)

Ve francouzském středisku Chamonix je vesnice Argentiere, nad níž je deset vleků a lanovek a celkem 26 kilometrů sjezdovek. Lyžuje se z výšky 3290 metrů, což znamená, že maximální převýšení je něco přes dva kilometry. V nejvyšší části lyžařské oblasti je ledovec, takže se v Argentiere dá lyžovat i v létě.

Odborníci říkají, že ten, kdo si nenajme služby horského vůdce, je odkázán jen na velmi omezený prostor, anebo riskuje život. (Šestidenní skipas pro dospělého stojí podle prostoru, v němž chcete lyžovat, od 190 do 250 eur. Více na www.chamonix.com.)

.: Nejprudší sjezdovkou v Rakousku je Harakiri.Foto: archiv magazínu Snow

Dalším ze středisek, které nabízejí náročné černé sjezdovky, je francouzský Courchevel, který je součástí Tří údolí. Lyžuje se výšce 1850 až 2740 metrů. Náročné sjezdovky vedou z vrcholů La Vizelle a Chanrossa, kde jsou rovněž prudké neupravené svahy.

Dvě dlouhé a strmé černé sjezdovky jsou nad osadou La Praz. Ze 130 sjezdovek je sice pouze deset vyznačeno černě, ale za „černé“ považují odborníci i mnohé z červených sjezdovek. (Šestidenní skipas pouze pro Courchevel přijde na 182 eur. Více na www.courchevel.com.)

Rodinné lyžování v Rakousku a Francii

Dětské lyžařské školy a školky jsou dnes téměř ve všech větších alpských střediscích. Mezi vyhlášené rozhodně patří ta v rakouském Stubai. Kromě školky vycházejí rodinám s dětmi vstříc i tím, že pokud si alespoň jeden z rodičů koupí permanentku, mají jeho děti do deseti let lyžování zdarma.

Děti je možné do školky přihlásit na pár hodin, ale také na celý den, včetně oběda. Kromě výuky lyžování je jim k dispozici klubovna, v níž mohou v teple odpočívat. (Šestidenní skipas stojí 174 eur, děti od 10 do 14 let zaplatí 87 eur. Více na www.stubai.at.)

.: Rakouské Alpy nabízí také trasy pro běžkaře.Foto archiv magazínu Snow

Pro poklidnou rodinnou dovolenou na lyžích nabízejí odborníci také francouzské středisko Les Arcs. Jednou z jeho výhod jsou paralelní svahy. Na jednom je terén pro zdatné lyžaře a hned vedle mohou sjezdovku bezpečně sjíždět začátečníci.

Lyžařský prostor v Les Arcs není tak rozlehlý jako ve Třech údolích, ale oněch 200 km sjezdovek je z více než poloviny určeno převážně začátečníkům či mírně pokročilým. Navíc, některé sjezdovky patří k nejdelším v Alpách. (Šestidenní skipas přijde dospělého na 243 eur, dítě od 6 do 13 let zaplatí 182 eur. Více na www.lesarcs.com.)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám