Hlavní obsah

Polská nelegální domácí kořalka bude mít vlastní muzeum

BIALYSTOK

Vlastní muzeum bude mít polská samohonka zvaná bimber. Tajemný nápoj, jehož recepturu každý bedlivě střeží, má domov v hustých lesích na východě země. Výroba alkoholu ve větším množství než pro vlastní spotřebu je v Polsku nelegální, přesto obyvatelé státu ležícího na hranici Evropské unie a Ukrajiny vypijí nápoje s často velmi vysokým procentem alkoholu hektolitry.

Článek

Tradice palíren v okolí třistatisícového města Bialystok sahá do carských časů 19. století. Tehdy vznikaly lihovary, v nichž se vyráběl alkohol pro potřeby bohatých hospodářů. Ale současně se rozvíjela nelegální produkce, protože zahřát se douškem oblíbeného nápoje chtěli i ti chudší.

Zelené plíce Polska, jak se regionu přezdívá, stvořily ideální podmínky pro rozvoj palíren. Malé továrničky jsou dobře ukryté v hustých lesích. Nedávno policisté objevili novou linku k nelegální produkci. Nazvali ji "kombajn". V palírně objevili 250 litrů hotového alkoholu.

Devětačtyřicetiletý výrobce neváhal změnit koryto potoka, aby dosáhl větší výkonnosti své moderního zařízení. Nyní mu hrozí až dva roky vězení.

Receptura přechází z pokolení na pokolení

Takových vesnických firem likvidují policisté v Podlaském vojvodství několik desítek ročně. "Receptura přechází z pokolení na pokolení, soused následuje souseda. Zaměstnávají se celé osady a rodiny," popsal místní policista. "Palírny, které nyní ničíme, jsou dokonalejší než dříve, používá se moderní technika, jsou to už malé továrny. Ale každý majitel tvrdí, že pálí jen pro vlastní potřebu," dodal muž v uniformě.

Radní Bialystoku uznali, že dlouholetá tradice v pálení si zaslouží, aby byla zdokumentována a také popularizována. Podlaskou samohonku dobře znají Poláci ze všech koutů země a také si pro ni na východ jezdí.

Vznikl tak nápad vytvořit muzeum bimbru. "Turisté se budou moci seznámit s procesem výroby bimbru, a to od žní až po plnění lahví," vysvětlila Izabela Lysková z městského úřadu. Radní už vybrali místo: ukázková palírna vznikne v místním skanzenu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout sbírku exponátů, které slouží k pálení. Muzeum by prý mohlo hrát i výchovnou roli.

Součástí bude varování před následky pití alkoholu

V podobě různých představení by se ukazovalo, jak policie likviduje nelegální palírny. Možná by podle Lyskové mohl být součástí atrakcí i zdravotní pavilon. Terapeuti by v něm zábavným způsobem varovali zvláště mladé lidi a děti před zhoubnými následky pití alkoholu ve větší míře a před závislostí na něm.

Tvrdý alkohol patří k Polsku stejně jako třeba zubr, Lech Walesa nebo Baltské moře. Poláci proto tiše závidějí Čechům, Němcům či Rakušanům možnost legálně produkovat domácí pálenky. Ti z polsko-českého a polsko-německého pohraničí prý vozí polotovary k sousedům a zpět si přivážejí hotové výrobky. Údajně se to vyplatí, protože chuť domácí pálenky je zkrátka jedinečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám