Hlavní obsah

Češi rádi slaví svátky mimo domov, cestují za exotikou či aspoň do tuzemských hor

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslava Silvestra a Nového roku na horách nebo kdekoliv mimo domov patřila i v minulosti k běžným zvykům. Vánoce však bývaly většinou vyhrazeny rodinnému kruhu a domácímu pohodlí. V posledních letech už to neplatí a Češi cestují jak o vánočních, tak o novoročních svátcích.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Thajsko je u Čechů jednou z nejžádanějších vánočních destinací. Pláž Lamai patří k nejrozlehlejším na thajském ostrově Samui.

Článek

V polovině prosince bylo prakticky nemožné sehnat místo v poznávacích zájezdech na Kubu a 18. prosince odletělo z Prahy letadlo plné lidí, kteří stráví Vánoce a Silvestra v Thajsku. 

„Co se týče klasických týdenních a delších dovolených, největší zájem je o Kubu a Thajsko a z bližších přímořských destinací hlavně o Egypt,“ řekl Právu mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha.

Vyprodané jsou podle jeho slov i krátké silvestrovské pobyty v evropských metropolích, zejména v Paříži, Římě a v Londýně. „Kapacity pro tyto sváteční pobyty jsou samozřejmě omezené. Žádný jen trochu lepší hotel nemá problém své pokoje prodat, takže na cestovky toho moc nezbude,“ řekl Brejcha.

Oblíbená místa si rezervují i s ročním předstihem

Podobné je to i s pobyty na horách. Není výjimkou, že ten, kdo má své oblíbené místo, si ho rezervuje i s ročním předstihem. Největší zájem je tradičně o Rakousko a severní Itálii. Vyšší nadmořská výška a dobré technické vybavení středisek jsou zárukou, že na sjezdovkách bude dostatek sněhu. Tamní střediska zpravidla nabízejí i více tzv. sekundárních služeb než většina našich.

„Když srovnám zájem, který byl o naše hory před deseti lety, tak dnes jsme někde na šedesáti procentech. Ti, kteří si chtějí opravdu zalyžovat, jedou do Alp, kde je to cenově nevyjde o moc dráž než v Krkonoších. Takoví ti rekreační lyžaři se pomalu vytrácejí, zejména když není úplně jasné, jak to bude se sněhem. U nás je to tak, že se velká část našich zákazníků přesunula do termálních lázní v Maďarsku a na Slovensku. Je to levnější, méně náročné a odpočinou si malí i velcí,“ řekl Právu Petr Krč, obchodní ředitel CK Atis.

„O Vánocích a na Silvestra s námi stráví dovolenou u teplých moří na šest tisíc klientů. Prodali bychom ale dvakrát tolik zájezdů a je jedno, jestli to je Egypt, Kuba nebo Mexiko. Zájem je tak velký, že bylo vyprodáno už dlouho dopředu,“ řekl Právu marketingový ředitel CK Exim Tours Stanislav Zíma. Také on potvrdil, že hotely poskytují na tyto termíny cestovkám omezené množství pokojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám