Hlavní obsah

Slavnou benátskou zvonici Kampanilu zachrání titanová protéza

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámé zvonici na náměstí sv. Marka v Benátkách hrozí propad. Radnice ji chce zachránit tím, že nechá její narušené základy, jež stojí na dřevěných pilotách, obepnout titanovým pásem.

Foto: Archiv, Právo

Kampanila v Benátkách

Článek

Opěrný systém stometrové městské dominanty totiž do značné míry poškodily časté záplavy. Slaná mořská voda, jejíž hladina sahá stále výše, ničí navíc i vlastní stavbu. „Půjde o „protézu“, která obepne její základy a zabrání tím případnému vychýlení věže nebo jejímu propadu,“ řekl architekt Claudio Menchinelli, jenž byl akcí pověřen.

Město si už objednalo dvanáct tun titanu. „Žádný jiný materiál nemá v daných podmínkách tak dlouhou výdrž,“ vysvětlil Markus Holz, jednatel společnosti ThyssenKrupp-Titanium, která záchranný pás pro Benátky dodá.

Benátky leží jen jeden metr nad hladinou moře. Při záplavách bývá náměstí sv. Marka nezřídka zaplaveno a změny klimatu by situaci mohly dále zhoršovat. Nyní je vodní hladina o 24 centimetrů výše než před sto lety, přičemž moře každý rok stoupá o tři milimetry.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Zaplavenými Benátkami se prohání surfař

Turisté na náměstí svatého Marka v Benátkách mají o zábavu postaráno. Čtyřiatřicetiletý Nizozemec využil dvacetiletých záplav, které od pondělí starobylé město...

Výběr článků

Načítám