Hlavní obsah

OBRAZEM: Versaceho vila v Miami se otevřela veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Honosná vila Casa Casuarina na South Beach v Miami, v níž žil a zemřel nezapomenutelný módní návrhář Gianni Versace, otevřela své brány veřejnosti. Ti bohatší mohou přenocovat v jednom z deseti luxusních apartmá, chudší návštěvníci jsou po zaplacení 65 dolarů vstupného (1200 korun) zváni alespoň na prohlídku s průvodcem.

Foto: Profimedia.cz

Bazének ve vile Casa Casuarina

Článek

Třípatrové sídlo ve středomořském stylu, obehnané vysokou zdí, bylo postaveno v roce 1930 podle domu rodiny Kryštofa Kolumba zvaného Alcázar de Colón v Dominikánské republice. Versace ho koupil v roce 1992 společně se sousedním hotelem a zahájil rozsáhlou rekonstrukci, která dala této nemovitosti o rozměrech 2415 metrů čtverečních její stávající podobu.

Koupě hotelu na vedlejší parcele poskytla místo pro Versaceho opulentní bazén, který tvoří ústřední bod prohlídkové trasy. Obložen je mozaikou sestávající z více než milionu italských dlaždiček a úlomků 24karátového zlata. Mozaika, jejíž vzor je inspirovaný jedním z Versaceho šátků, byla vytvořena v Itálii a do Spojených států byla přepravena po částech, které se musely na místě znovu skládat dohromady.

:. Hala ve vile Casa Casuarinafoto: Profimedia

:.Honosná ložnicefoto: Profimedia

Logo návrháře na kamenné dlažbě i ve sprchách

Slavného návrháře ale v komplexu připomínají i další četné detaily. Ve výzdobě se často opakuje třeba logo jeho módního domu v podobě hlavy Medúzy, které je k vidění na branách a zábradlích, kamenné dlažbě či dokonce na odpadních kanálcích ve sprchách.

Dům však již Versaceho rodina nevlastní; v roce 2000 byl prodán telekomunikačnímu magnátovi Peteru Loftinovi, jemuž mohou dnešní návštěvníci vděčit za to, že jim do sídla přístupného kdysi jen hrstce vyvolených, umožňuje nahlédnout.

Prohlídková trasa, po níž návštěvníky provázejí tóny vážné hudby a vůně čerstvých květin, zahrnuje také centrální nádvoří, jídelnu, salonky s půvabnými sochami, obrazy a tapetami či krátký pohled na mramorový záchod se zlatým prkýnkem.

Člověk je přirozeně uchvácen

Návštěvníci se samozřejmě také vyptávají, na kterém místě návrháře onoho úterý v červenci 1997 zastřelil masový vrah, který později spáchal sebevraždu.

"Stalo se to vedle schodiště, ale neradi o tom mluvíme," říká mluvčí někdejšího Versaceho sídla Elisa Brinkworthová. "Snažíme se nést dál jeho odkaz a nevracet se tolik k jeho smrti. A když člověk vejde, je přirozeně tak uchvácen veškerou tou nádherou kolem, že zapomíná na tragédii, která se zde přihodila," dodává.

:. Hlavní vchod do vily Casa Casuarinafoto: Profimedia

Horní poschodí, skýtající pohádkové výhledy přes vrcholky palem až na vlny oceánu v dálce, jsou pro turisty uzavřená; tam smějí jen členové soukromého klubu či hoteloví hosté. Skoro každý předmět tu odkazuje na nějakou celebritu. Tak třeba vana - jediná v celé vile plné sprch - zde byla instalována na přání Madonny.

V observatoři údajně tři hodiny večeřeli Tom Cruise a Katie Holmesová před svým zasnoubením. Safari apartmá míval v oblibě Elton John, apartmá pojmenované podle anglické porcelánky Wedgwood si zase pronajímala Cher. V kuřáckém salonku visí fotografie Billa a Hillary Clintonových.

Ceny za apartmá přesahují rozpočet většiny smrtelníků

Ceny za apartmá však přesahují rozpočet většiny smrtelníků. Ve třech z deseti pokojů je v turistické zimní sezoně možné přenocovat za 1200 dolarů, k čemuž je nutné připočíst třináctiprocentní daň a 22 procent jako poplatek za služby. Ostatní pokoje jsou dražší, přičemž apartmá majitele vyjde na 10 000 dolarů za noc (185 500 korun).

V létě, kdy žhavé slunce většinu lidí od cesty do Miami odrazuje, ceny trochu klesají. I tak se však nechce věřit, že v minulém století zchátralá vila sloužila jako laciný hostel, kde se dalo přespat za dolar na noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám