Hlavní obsah

Lyžařské tipy na poslední adventní víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké oteplení nepřeje lyžařům a milovníkům sněhových radovánek. Přesto na českých svazích zůstává sníh a některé lanovky jsou stále v provozu. Nejvíce sněhu mají v Krušných horách. Půl metru sněhu leží na Klínovci a Božím daru. Praděd v Jeseníkách se chlubí 40 centimetry sněhu.

Článek

Krušnohorským skiareálům několikadenní oteplení nijak neuškodilo, o víkendu budou opět všechny v provozu. Ze středy na dnešek ve vyšších polohách znovu sněžilo a na horách leží 20 až 50 centimetrů sněhu. Lyžaři se mohou vydat na Klínovec, Bublavu i Pernink. Až do neděle je tam ale uzavřená sjezdovka U Zabitýho, která je tentokrát vyhrazena pro závody.

Špindlerův Mlýn a Černá Hora nezklamou

V Královéhradeckém kraji zůstávají v omezeném provozu pouze největší lyžařské areály Špindlerův Mlýn (sjezdovky Svatý Petr, Hromovka, Medvědín, Horní Mísečky). Omezený provoz je v lyžařském areálu Černá Hora v Janských Lázních na Trutnovsku.

V Orlických horách zůstává v provozu pouze lyžařský areál v Říčkách, kde je otevřená a upravená červená sjezdovka, na které leží přibližně 30 centimetrů sněhu. Na běžeckých tratích v okolí areálu je nesouvislá sněhová pokrývka.

V Krušných horách připadlo pět až deset centimetrů nového sněhu, celkem ho je na sjezdovkách 15 až 40 centimetrů. V lyžařském areálu v Telnici na Ústecku funguje jen dětský vlek Meva. Ve Sportareálu v Klínech na Mostecku je v provozu vlek K4 Poma, lyžuje se od 09:00 do 16:00, od úterý do soboty je v provozu i večerní lyžování.

Až deset centimetrů sněhu připadlo ve Sportcentru Bouřňák na Teplicku. V provozu je sjezdovka Hrobská, pokud připadne další sníh, bude se o víkendu jezdit i na trati Slalomák. V okolí areálu by měly být před víkendem upraveny i tratě pro běžecké lyžování na Novém Městě, které lze použít pro klasické lyžování i na bruslení.

Omezený provoz lanovek v Jizerkách a Krkonoších

Ve většině lyžařských středisek v Jizerských horách a západních Krkonoších se bude o víkendu lyžovat, i když kvůli oblevě bude jejich provoz omezený. V Harrachově, Bedřichově a na Benecku najdou běžkaři upravené běžecké stopy.

V provozu je i lyžařský areál v Rejdicích, ale snowpark zatím funguje jen částečně. V Harrachově je na sjezdovkách jen 30 centimetrů vlhkého sněhu, zatím jezdí jen lanovka na Čertovu Horu.

Sněhu ubylo i na Ještědu. Přes týden byl areál mimo provoz, v pátek se otevře večerní lyžování, o víkendu se bude lyžovat jen na sjezdovce Pod lany u vleku F 10.

Na Severáku, nejstudenějším místě Jizerských hor, se rozjedou oba vleky u Arniky a lyžařský vlek Kampa. V provozu budou také oba dětské vleky naproti Arnice. V Bedřichově budou jezdit na Malinovce všechny vleky. Na Špičáku se bude lyžovat na červené a modré sjezdovce.

Na Šumavě sněží druhým dnem

V lyžařských areálech na Šumavě už druhým dnem hustě sněží. Lyžařské vleky jsou v provozu a funguje i večerní lyžování. Na víkend budou v oblasti strojově upraveny další kilometry běžeckých tratí. Běžkaři by tak mohli mít v sobotu a neděli k dispozici až kolem 70 kilometrů upravených tratí.

V provozu jsou vleky ve sportovním areálu Špičák, areálu Nad Nádražím, Samoty, Belveder, Weissova louka a je také v provozu sedačková lanovka na Pancíř," uvedla.

Plný provoz chystají od pátku po celý víkend také v lyžařském areálu v Kašperských Horách, kde se poprvé po části sjezdovky svezli lyžaři minulý týden. Podle Radky Záhořové ze společnosti Snowhill, které kašperskohorský areál patří, se začne lyžovat od pátku.

Z běžkařských tras je zatím nejlepší trať z Gerlovy Hutě na Novou Hůrku, projetá je také takzvaná dálnice neboli trasa pro nenáročné lyžaře z Gerlovy Hutě směrem na rozcestí nad hotelem Grádl.

Jižní Čechy jsou pod sněhem

Jihočeská zimní střediska pokryl nový sníh. Skiareál Lipno nabízí 20 až 45 centimetrů sněhu. Na Lipně se dá lyžovat na 2,5 km sjezdovek a dětském výukovém hřišti Foxpark. Na Zadově je v provozu čtyřsedačková lanovka a malý vlek v areálu Kobyla. V pátek a sobotu mohou milovníci zimních sportů vyrazit i na večerní lyžování.

Během pátku také pracovníci střediska upraví běžecké stopy. Běžkaři se budou moci vydat ze Zadova přes Zlatou studnu do Horské Kvildy nebo na Pláně. Úprava dalších tras závisí na vývoji počasí. "Předpovědi už jsou optimističtější. Zdá se, že Vánoce by mohly být zachráněné," podotkl Vondraš.

Zimní střediska ve Zlínském kraji toužebně vyhlížejí změnu počasí. Tento víkend mohou lyžaři stále zavítat pouze do areálu ve Stupavě na Uherskohradišťsku. "Zatím jezdíme, ale začíná to být na hraně. Podmínky se zhoršily," poznamenal provozovatel střediska ve Stupavě Lubomír Orel. Na Slovácku je v provozu asi 180 metrů dlouhá sjezdovka, na které je v průměru asi 15 centimetrů technického sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na předvánoční víkendové lyžování

Pomalu v Česku začala lyžařská sezóna a mnozí již dají přednost horám a lyžování před vánočním shonem v obchodech. O víkendu se otevře hned několik dalších...

Výběr článků

Načítám