Hlavní obsah

VIDEO: S kamerou krajinou zámeckých parků na Nymbursku

Právo, Miroslav Šára

Na naší další cestě jsme se vrátili z období prosincových plískanic zpět do období klimaticky fotogeničtějšího. Podstatnou součást naší vypravy tvořily totiž zámecké parky. Procházet se budeme tentokrát polabskými rovinami na Nymbursku – mírně ovšem zabrousíme také k sousedům.

Foto: Michaela Dusíková, Profimedia.cz

Hradby okolo Nymburka

Článek

V případě Jabkenic, jimiž tato výprava s kamerou začíná psát úvodní kapitolu, se ocitáme na Mladoboleslavsku. Cestu jsme zahájili u rozlehlé žluté budovy čili bývalé myslivny, kde hudební skladatel Bedřich Smetana prožil posledních devět let svého života. Dnes objekt slouží jako jeho památník. Slavného hudebníka tu připomíná také pomník od Františka Bílka z let 1923–1924.

V obci jsme se na chvilku zastavili u dalších pozoruhodných objektů, jimiž tu jsou raně gotický kostel Narození Panny Marie z roku 1300 a v jeho těsném sousedství stojící dřevěná zvonice krytá šindelem (pochází z 15. století).

U zámku Loučeň se nachází rozsáhlý anglický park

Hlavní část návštěvy jsme zde věnovali procházce Jabkenickou oborou. Stezkou pojmenovanou – jak jinak – po Smetanovi jsme dokráčeli k Mlýnskému, Štičímu a Hrádeckému rybníku a pokochali se některými krásnými zákoutími tohoto 530 hektarů rozlehlého komplexu.

Loučeň je obec vzdálená od Jabkenic pouhých šest kilometrů (pro pořádek – nachází se již na Nymbursku), čemuž odpovídá i charakter krajiny. U zámku z roku 1704 se nachází rozsáhlý anglický park porostlý podobně kvalitním stromovým porostem jako území u Jabkenic.

:. Jabkenice a LoučeňAutor: Miroslav Šára

Z parku v Loučeni se teď přesuneme do zámeckého areálu v Lysé nad Labem. Ovšem než se tam ocitneme, nahlédneme do metropole oblasti a zastavíme se v Nymburku.

Zdejší pamětihodností číslo jedna jsou mimo jakoukoliv pochybnost městské hradby vybudované na přelomu 13. a 14. století z cihlového zdiva. Dosahovaly až osmimetrové výše a vystupovalo z nich 45 čtyřhraných bašt. Do současnosti se těch bašt dochovalo sice jen šest (a s nimi zhruba 200 metrů hradeb), ale i v tomto rozsahu působí zbývající část opevnění stojící těsně u labského břehu víc než impozantně.

A teď již jsme v avizované Lysé nad Labem. Do dalšího zámeckého parku kráčíme od kostela Sv. Jana Křtitele z let 1719–1741, který se svou 55 metrů vysokou věží je ve městě naprosto nepřehlédnutelný.

U barokního zámku se rozkládá anglický park a francouzská zahrada – prostředí je tu mj. vyzdobeno ojedinělým sochařským souborem, na jehož tvorbě se podílela dílna Matyáše Bernarda Brauna.

:. Nymburk a Lysá nad LabemAutor: Miroslav Šára

Bude vhodné změnit nejen lokalitu, ale i předmět zájmu a tak ze zámeckého parku míříme do jednoho z nejstarších národopisných muzeí v přírodě. Další zastávkou je skanzen lidových staveb v Přerově nad Labem.

V Přerově je toho k vidění víc (poblíž skanzenu mj. kostel sv. Vojtěcha či zámek), ale my teď už vstupujeme do areálu, který se specializuje na stavby ze středního Polabí. Základem zdejšího souboru staveb byla bývalá rychta a kovárna, přičemž zmíněný úvodní krok se váže již k roku 1895.

:. Přerov nad LabemAutor: Miroslav Šára

Ještě jednou se krátce vymaníme z Nymburska a tentokrát nahlédneme na Jičínsko. Konkrétně do Starých Hradů – v centru obce zde stojí renesanční zámek. Jak už u nás bývá takřka pravidlem, nejdřív se jednalo o gotický hrad, který svou současnou podobu získal při přestavbě v letech 1571–1573.

V samotném závěru této nymbursko-mladoboleslavsko-jičínské cesty se pohybuje sice ne po vysloveně utajených či neznámých místech, nicméně naše zastávky dokazují, že nikoliv jen a výhradně na veleznámých turistických adresách je důvod k zastávkám.

Takovým příkladem je i Křinec (už opět na Nymbursku). Kromě zámku a kostela tu od roku 1915 mají most, který vyprojektoval slavný architekt Stanislav Bechyně. Dílo nakročené přes říčku Mrlinu zdobí barokní sochy vytvořené kolem roku 1707 v dílně Ferdinanda Maxmiliána Brokofa a znázorňují čtyři živly – vodu, vzduch, zemi a oheň.

Z rozhledny Romanka uvidíte podstatnou část Polabí

Cíl této cesty máme v obci, jejíž jméno se vzhledem k okolní krajině rovné jak stůl zdá až trochu nepatřičné. Jsme v Hrubém Jeseníku, zhruba šest kilometrů severně od Nymburka.

Od roku 2003 tu pár kroků nad obcí (vzhledem k terénu spíše za obcí) stojí architektonicky působivá rozhledna zvaná Romanka. Když návštěvník zdolá jejích 117 schodů, zjistí, že z její vyhlídkové plošiny přehlédne podstatnou část Polabí a při dobré viditelnosti spatří i vrchy rostoucí ze země až daleko za touto částí středních Čech.

:. Staré Hrady a Hrubý JeseníkAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ opustíme končiny rovinaté a vydáme se do moravských velehor –  Jeseníků.Zde se mj. vydáme přes Malý Děd k chatě Švýcárna, zastavíme se u zámku v Javorníku, okouzlí nás Karlova Studánka či pozoruhodný kostel v Žulové a řada míst dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: S kamerou na magické hrady Beskyd

Hukvaldy a Starý Jičín. Dva působivé hradní objekty se záhy ocitnou v hlavní roli této cesty s kamerou. Jelikož se budeme pohybovat na území, jemuž dominují...

VIDEO: S kamerou na vrcholy italských Dolomit

Dnes vyrazíme na severovýchod od jezera Lago di Garda a přes Merano a Brixen se vydáme do Alp mezi velikány pohoří známého pod jménem Sextenské Dolomity.

Výběr článků

Načítám