Hlavní obsah

V Dubaji vyroste první chlazená pláž na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Jistě se vám již někdy na dovolené stalo, že jste vstali z lehátka a k moři jste museli dojít v pantoflích, jelikož byl písek příliš horký. Něčemu podobnému chtějí učinit přítrž u nového hotelu Palazzo Versace ve Spojených arabských emirátech, kde budou rozžhavený písek pomocí speciálního systému chladit.

Článek

Popálená chodidla nejsou na dovolených zcela výjimečný úraz a právě proto se v dubajském hotelu Palazzo Versace rozhodli něčemu takovému bezpečně předejít. Pod pískem bude speciální systém trubek, ve kterých bude kolovat chladící tekutina, která zajistí udržení příjemné teploty písku. Informoval o tom magazín VIPmag.

V létě se ve Spojených arabských emirátech teploty běžně dostávají k 50°C, a tak budou mít hosté vyjma chlazené pláže k dispozici i bazén ochlazovaný na osvěžující teplotu. Aby toho nebylo málo, tak v areálu hotelu bude stále slabý vánek. Ten budou generovat obří větráky.

Díky snadno dostupným ropným zdrojům si mohou dovolit emiráty utrácet nemalé prostředky na kontrolu a snižování teploty. Zhruba 60 % energie v Dubaji padne na klimatizaci, čímž výrazně přispívají k produkci skleníkových plynů, zvláště CO2.

Pětihvězdičkový hotel, který by měl být i s technologickými vymoženostmi plně funkční nejpozději počátkem roku 2010, bude určen velmi movitým hostům. Desetipatrový hotel nabídne 213 pokojů a některé dokonce s vlastním bazénem. Navíc budou mít hosté k dispozici i 169 apartmánů.

Technologické speciality hotelu však nezmátly Rachel Nobleovou z organizace Tourism Concern, která se zabývá turistikou šetrnou k životnímu prostředí. "Dubaj je jako svět v bublině. Věci, které trápí lidi po celém světě, jako například klimatické změny, jsou tam jednoduše ignorovány, aby lidé mohli pokračovat v destruktivním způsobu života," řekla rozčíleně Nobleová.

Reklama

Výběr článků

Načítám