Hlavní obsah

Tisíce Čechů z příhraničí míří na vánoční trhy do bavorských měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi zůstávají nejčastějšími zahraničními návštěvníky vánočních trhů v bavorských městech Norimberk a Řezno. Letos je však začínají trumfovat silné skupiny Italů, Američanů a Japonců, které na trhy přivážejí cestovní kanceláře.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Vánoční trhy v Norimberku

Článek

Turisté většinou zůstávají ve městech pouze na víkend, ubytováni jsou v nejdražších hotelech. Největší nápor je na trzích o sobotách a nedělích vždy večer a před polednem, uvedla Pavla Papežová, která má v Norimberku stánek s názvem Praha přímo pod hradem, kde nabízí české foukané vánoční ozdoby.

Právě na tomto malém náměstíčku jsou velmi atraktivní stánky z asi 20 různých států a měst, mezi nimiž nechybí například Srí Lanka, Nikaragua a Černá Hora. V každém prodávají lidé z jednotlivých zemí své typické vánoční produkty.

Černohorci v krojích nalévají silné pálenky, Nikaragujci servírují kávu, čokolády a likéry - takzvané výrobky fair trade podporující jejich chudé farmáře, Srí Lanka dřevěné vánoční ozdoby a Italové sýry, vína a salámy. "Jezdíme sem už několik let, letošní návštěva se mi zatím zdá vyšší," řekla prodavačka ze stánku zastupujícího polský Krakov.

:. Náměstí v Norimberku

foto: Novinky/Dana Kysučanová

V Evropě velmi známé norimberské trhy začínají poslední listopadový víkend a končí na Štědrý den. Denně je otevřeno od 09:30 do 20:00, od pátku do neděle pak do 22:00. Stánky vedou celým historickým jádrem, nejvíc je jich na hlavním náměstí v srdci starého města, kde není o víkendech téměř možné projít. Na náměstí hrají po celý den dechové soubory z různých částí Bavorska, tři velké kostely jsou denně plné.

Nejznámějším produktem je svařené víno, perníkové koláčky a bílé norimberské klobásky zapečené v žemli. Češi si hodně kupují ovoce na špejli obalované čokoládou i figurky z usušených švestek. "Kombinace čerstvých jahod, banánů, hrušek a čokolády je fantastická, každý rok se na to těším. Z Čech tohle neznám," řekla Hilda Riessová z Plzně. Cena této pochutiny stejně jako klobásek a svařeného vína se pohybuje kolem tří eur (asi 75 korun).

:. Na žádném trhu nesmí chybět stánek s perníčky.

foto: Novinky/Dana Kysučanová

V centru města i v jeho okolí je o víkendu problémem zaparkovat přímo v ulicích. Všude jsou parkovací automaty. Parkování je povoleno maximálně na dvě hodiny a jeho cena je jedno euro za 60 minut. V historickém jádru je více než deset parkovacích domů, před kterými se také vinou úzkých uliček tvoří fronty čekajících řidičů.

Podobné vánoční trhy jsou i v dalších příhraničních bavorských městech, například v asi 70 kilometrů vzdáleném Řezně, kde jsou stánky rozmístěny na několika náměstích v centru. Tamější trhy jsou oproti norimberským asi poloviční. Z Plzně do Řezna je to 170 kilometrů a cesta automobilem trvá asi dvě hodiny. Do Norimberku je to o 60 km dále, výhradně po dálnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám