Hlavní obsah

Češi jezdí stále častěji lyžovat raději do Německa

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raději než se mačkat na mnohdy úzkých a kratších tuzemských sjezdovkách, volí stále častěji čeští lyžaři o několik málo kilometrů delší cestu autem do zahraničních zimních areálů, které nabízejí všeobecně kompletnější a komfortnější služby.

Článek

Zvyšující se příliv českých lyžařů zaznamenávají rok co rok například v německém Oberwiesenthalu, jenž leží jen dva kilometry přes kopec za tuzemským lyžařským střediskem Boží Dar v centrální části Krušných hor.

„Českých lyžařů každý rok přibývá. Jenom dnes jich tu jezdí několik desítek,“ uvedla pokladní lyžařského areálu pod nejvyšší saskou horou Fichtelbergem (1214 m). „Nejsou tady vůbec fronty a ceny jsou naprosto srovnatelné s lyžováním na Klínovci. Navíc sjezdovky jsou široké, takže se nemusím pořád někomu vyhýbat nebo brzdit,“ nemohla si vynachválit lyžařka z Karlových Varů.

„U nás se na lyžování v Oberwiesenthalu ptá minimum lyžařů. Zřejmě tam jezdí už ti znalejší, kteří radu nepotřebují,“ hodnotila Alena Řehořová z Infocentra v Božím Daru. Přitom například škola lyžování pro děti, ale i ty vzrostlejší tady funguje na opravdu vysoké úrovni. „Moc zájemců z Čech nemáme, protože je problémem jazyková bariéra,“ přiznala jedna ze školitelek.

Sjezdovky jsou dokonale zasněžovány

Kromě několika vleků čeká na lyžaře v lázních Oberwiesenthal, jenž je s 914 metry nejvýše položeným městem v Německu, také čtyřsedačková lanovka. Obrovskou atrakcí je kabinová lanovka z roku 1924, jež míří až na vrchol Fichtelbergu. Všechny sjezdovky jsou dokonale zasněžovány. Pod nimi čeká na lyžaře občerstvení pod širým nebem, v uzavřených bufetech i restauracích.

Oberwiesenthal je tolik vyhledávaný rovněž kvůli bohatému zázemí. „Hodně se lidé ptají na oberwiesenthalskou bobovou dráhu, kde dostávají Češi slevy. Jízda pro naše děti stojí jedno a pro dospělého dvě eura, což je nižší cena než například ve Špindlerově Mlýně na bobové dráze,“ podotkla Řehořová. Laciněji než kryté bazény například v Karlových Varech nabízí služby pětadvacítka v hotelu Am Fichtelberg, který stojí hned za hranicemi při cestě z Božího Daru.

Dalšími zajímavostmi může být jízda v historických vagónech zapřažených do parní lokomotivy na místní úzkokolejce. „Jízdné do 18 km vzdáleného Cranzahlu a zpět vyjde na něco málo přes deset euro,“ prozradila Řehořová s tím, že kvůli vyšší ceně, kolem třiceti euro, je už menší zájem mezi tuzemci o svezení v poštovním voze za koňským spřežením. „Slevy a instruktora dostanou čeští zájemci o Adrenalinový park,“ dodala Řehořová. Absolvování celého lanového parku u hotelu Birkenhof trvá zhruba tři hodiny.

Za hranice s Německem ale míří nejenom sjezdaři, ale také běžkaři. „Trasa z Božího Daru na Hubertky a dál na Fichtelberg je pravidelně protahovaná a hojně využívaná lyžaři z obou stran hranice,“ uzavřela Řehořová s tím, že pro cestu k sousedům lze využít také strojovou stopu směrem na Tellerhäuser.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám