Hlavní obsah

Poznejte Kypr, ostrov bohyně krásy Afrodité i biskupa Larnackého

Právo, František Cinger

Třetí největší ostrov Středozemního moře nabízí 320 dní v roce sluneční svit, déšť na Kypru znamená opravdu jen letní spršku. Proto je vhodný k rekreaci i mimo sezónu, která tu pro našince začíná v polovině května a trvá do konce října. Stále populárnější jsou vánoční pobyty od 20. prosince do 10. ledna.

Foto: archiv, Právo

Podle pověsti se právě za tímto kamenem zrodila z mořských vln bohyně krásy Afrodité.

Článek

Odborníci se dohadují, zda Kypr – Cyprus získal název od cypřiše, řecky cyporési. Kyperští Turci se prý kloní k názvu cybris, to zase podle heny. Shoda míří k pojmenování dle mědi – cuprum, která se tu těžila už v době 3000 let př. n. l., dlouhý čas jí ostrov zásoboval celý starý svět. Ostrov je však již tradičně spojován spíše s krásou a láskou, vždyť starověká bohyně Afrodité se z mořských vln zrodila právě na Kypru, v zálivu Petra tou Romiou u Pafosu.

Rady na cestu
CESTA A DOKLADY
Letecké spojení míří nejčastěji na letiště do Larnaky, využívá se také letiště u Pafosu. Let z Prahy trvá 3 hodiny a 5 minut, zpátky o 15 minut déle.
Časový posun +1 hodina. Vzhledem k rozloze ostrova nepřináší doprava z letiště na pláž nebo do hotelu obtíže. Kyperská republika je členem EU, pro cestu stačí občanský průkaz s čárovým kódem.
Pro výlet do turecké části Nikósie nebo mimo ostrov je však nutný pas.
MĚNA
Na území Kyperské republiky platí euro. Vstup na archeologické památky 1,7 eura.
DOPRAVA
Jezdí se vlevo. Mimo společné dopravy cestovních kanceláří je možné si k výletům na ostrově (napříč nejdéle 250 km) najmout skútr, motocykl nebo automobil. Podle značky od 20 do 70 eur na den, benzin zvlášť, možné slevy.
Železnice existovala v letech 1905–1951. Říká se, že každý občan nad 18 let vlastní auto. Ostrov křižují čtyřproudové dálnice.
UBYTOVÁNÍ
Nejvíce využívané jsou pobyty v hotelích, nejlépe přímo na pláži. Populární se stává i tzv. agroturistika, která umožňuje ubytování v pohodlných samostatných pokojích vesnických kamenných domů, vždy s venkovním bazénem. Náklady jsou zhruba poloviční ve srovnání s hotely, nutný je ale pronájem auta, což je možné hned na letišti i v místě.

K zálivu Petra tou Romiou u Pafosu míří cesty snad všech návštěvníků a lze k němu dojít podchodem pod přímořskou silnicí. „Aby nám nikdo turisty nezajel, “ říkali mi s úsměvem průvodci, vědomi si toho, že 85 % HDP republiky činí výnos z turistického průmyslu. Hned dodali, že kdo ve vodě zálivu stane nohou, omládne a zkrásní. A kdo se vykoupe, navrácená mladost mu vydrží deset let. Navíc na pláži blízko zrození krásné Afrodité by si měl každý najít kamínek ve tvaru srdce.

Historie Kypru je úzce spjatá s Tureckem

Hlavním městem ostrova o celkové rozloze 9251 km2 je Nikósie, od roku 1974 rozdělená na kyperskou a tureckou část. Z více než 700 tisíc obyvatel ostrova bylo sedmdesát procent kyperských Řeků a třicet procent Turků, což už možná neplatí, protože severní část, vyhlášená jako Turecká republika severního Kypru, se rozmnožila o desetitisíce pevninských Turků. Zatím ji uznalo jen Turecko. Nyní nastalo období politických dohod a neprodyšně uzavřená hranice získala šest přechodů, jeden z nich je i v Nikósii.

.: Afrodité ze Soloi, mramorová socha z 1. století. K vidění je v Kyperském muzeu v Nikósii. foto: Právo/archiv

Úředními jazyky jsou řečtina, angličtina a v turecké části samozřejmě turečtina. Půvab zemi dodávají především průzračně čistá voda, teplá dlouho až do zimy.

Nejkrásnější pláže jsou u Larnaky a poté dál na západní pobřeží na Agia Napa.

Přátelští obyvatelé vytvářejí dobrou náladu ve všech letoviscích nabízejících bohatou možnost koupání, potápění, vodních skútrů, paraglidingu a dalších zábav včetně přibývajících aquaparků. Kdo se chce vydat na výlet, může si bohatě vybrat.

Památky z doby helénské nabízejí unikáty, jako je divadlo v Kourionu u Limassolu. Na dohled od něj se dochovaly mozaiky z 5. století, a to díky domu bohatého Římana Eustolia, kde do roku 1938 odpočívaly pod nánosy písku.

Jsou vedeny jako památky UNESCO stejně jako úplně nejstarší mozaiky na ostrově z tzv. Dionýsova domu v Pafosu, datované do 2. až 4. století.

Kyperského krále Petra I. hostil Karel IV.

Česká stopa tu je zřejmá. I ze hry Noc na Karlštejně Jaroslava Vrchlického víme, že kyperský král Petr I. pobýval v letech 1363–1364 na dvoře Karla IV. Chtěl ho přimět k nové křižácké výpravě a jako dar mu přivezl vzácnou relikvii – část kříže, na kterém skončil Ježíš Kristus.

Na Kypr dřevěnou relikvii počátkem 4. století dopravila sv. Helena, matka byzantského císaře Konstantina. Ostatně nám to připomíná výjev v kostele P. Marie na Karlštejně. Relikvie je nyní součástí svatovítského pokladu.

Kyperští Řekové vzpomínají na pomoc Československa po roce 1974, kdy jich na dvě stě tisíc uteklo před tureckou armádou ze dne na den ze severu na jih. Bydleli ve stanových táborech pod českými stany a dekami. Navíc v roce 1975 naše republika přijala jeden tisíc pracovníků, které z poloviny platila v dolarech, aby mohli pomoci domácím rodinám.

A byli to Češi a Slováci, kteří jako první po roce 1974 začali jezdit na ostrov za rekreací. Na to se nezapomíná. Od devadesátých let se jejich počet ustálil na 16 tisících, letos by měl přesáhnout 20 tisíc.

Vzhledem k poloze ostrova se nabízejí lodní výlety do Egypta, Jeruzaléma, Libanonu, Sýrie a na ostrov Rhodos. Program bývá podobný, v šest večer vyjede z Limassolu loď, ráno je v Haifě, Alexandrii či v dalších přístavech.

Je možné si objednat průvodce v angličtině, němčině, ruštině, český je rovněž k dispozici, to ale musí být většina Čechů. Cena se pohybuje kolem 200 až 300 eur, záleží na luxusu plavby a vůbec domluvě třeba o dětech zdarma.

.: Lazar jako biskup Larnacký na obrazu z chrámu sv. Lazara v Larnace.foto: Právo/archiv

Svatý Lazar, biskup Larnacký
Město Larnaka bývá vzhledem k poloze letiště prvním místem, které návštěvník spatří. Určitě stojí za to se do něj vrátit. Klenotem mezi památkami je chrám Agios Lazaros – sv. Lazar.
Postavit ho dal v 10. století byzantský král Lev VI. Moudrý přímo nad sarkofágem Kristova přítele Lazara. Ano, onoho Lazara z obce Betánie, nedaleko Jeruzaléma, bratra sester Marie a Marty, které podle Janova evangelia pozvaly Ježíše k nemocnému bratrovi. Ten přišel čtyři dny po jeho smrti, našel ho v hrobě, kterým mu byla jeskyně. Ježíš dal odvalit kámen před vchodem a zvoláním Lazara oživil.
Pro křesťany je to vrcholný bod Ježíšova pozemského působení těsně před zatčením a popravou a v bibli má čtenáře připravit na vlastní Kristovo zmrtvýchvstání. Není však jednoduché stát se objektem zázraku. Farizejové chtěli Lazara zavraždit, proto uprchl na nejbližší ostrov.
Pobýval v Larnace, kde šířil křesťanství, až se stal prvním larnackým biskupem. Byl pochován do kamenného sarkofágu, který si každý může prohlédnout. Nebyl mu dopřán klid ani po definitivní smrti, ostatky byly ukradeny a odvezeny do Francie, odkud se část vrátila v novém sarkofágu. Lazarova hlava je v kostele chována jako nejcennější relikvie.
V chrámu P. Marie v klášteře Kykkos, uprostřed pohoří Troodos, je další unikátní památka. Obraz P. Marie, který ještě za jejího života namaloval evangelista Lukáš. Na úpatí kyperského pohoří se zase nachází nejstarší klášter Stavrovouni (od slov kříž a hora), založený v roce 327 sv. Helenou, matkou byzantského císaře Konstantina.
Ta získala část sv. kříže, na němž byl Ježíš ukřižován, a svěřila ho právě mužskému klášteru. Dodnes si tam pouze mužské návštěvy smějí prohlédnout relikviář sv. Kříže. Mohu říci, že výzdoba kostela, kde je uchováván, je podobná té, kterou si mohou prohlédnout všichni v kostele Všech svatých, nedaleko před branou kláštera.
Čím se mniši živí? Kromě modliteb malují ikony, které prodávají. Vyrábějí med, kvůli tomu na svazích pěstují tymián, nektar z jeho květů včely vábí. No a také vyrábějí z ovčího mléka sýr chaloumi. Na ostrově existuje více než sto klášterů, dnes je jich funkčních dvacet sedm.

Reklama

Související články

Na Kypru objevili 2350 let starý vrak lodi

Podmořští archeologové objevili u pobřeží Kypru trosky starověké obchodní lodě, která vezla vzácné amfory s vínem. Podle vědců patří vrak, pocházející ze 4....

Na Kypru trvá léto sedm měsíců

Pokud vám bude někdo tvrdit, že na Kypru můžete dopoledne lyžovat a odpoledne se o pár desítek kilometrů dál koupat v teplém moři, tak to berte s rezervou....

Výběr článků

Načítám