Hlavní obsah

VIDEO: Putování s kamerou za krásami jižních Čech

Právo, Miroslav Šára

Tábor–Bechyně–Hluboká - taková je trasa následující cesty s kamerou, při níž se tentokrát vypravíme do turisticky oblíbených jižních Čech. První zastávka bude patřit druhému největšímu městu Jihočeského kraje Táboru, pak navštívíme lázeňské město Bechyni a na konci nás čeká perla v podobě Hluboké nad Vltavou.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Tábor

Článek

Tábor, jak známo, proslul zejména jako kolébka husitského hnutí, a i když nám to záhy připomene socha Jana Žižky na náměstí po vojevůdci pojmenovaném, není to jediné poznávací znamení města u řeky Lužnice a rybníka Jordán.

Jelikož nikdy není od věci podívat se na jakýkoliv jev či objekt pěkně z nadhledu, v případě Tábora se nejprve vydáme k hradu Kotnov. Pravda, z hradu se dochovala pouze válcová věž, ale to není nijak na závadu, protože o věž nám v tuto chvíli jde především. Zmíněná národní kulturní památka (tou je i nepřehlédnutelná sousední Bechyňská brána) je totiž i vynikající rozhlednou.

O Žižkově náměstí tu již v souvislosti s Žižkovým pomníkem padla zmínka a bylo by opravdu škoda sem nezavítat osobně. Neboť gotická Stará radnice, renesanční kašna a spousta domů s vysokými štíty – to vše spoluvytváří velice působivé místo.

Nejstarší údolní přehrada v Česku u rybníka Jordán

Málem bych zapomněl na děkanský chrám Proměnění Páně na hoře Tábor z let 1440 až 1512, ale opravdu jen málem. Nejen že je na náměstí jednou z nápadných dominant, nabízí i pohled ze své 84 metrů vysoké věže. Takže ještě jednou pohlédněme na město u nejstarší údolní přehrady v Česku, jíž je padesátihektarový rybník Jordán. Vznikl v roce 1492 přehrazením Košínského potoka. Jeho vodám se do cesty postavila 18 metrů vysoká hráz.

:. TáborAutor: Miroslav Šára

V Táboře je toho k vidění pochopitelně víc (mj. 800 metrů podzemních chodeb pod historickým jádrem), jenže my v tuto chvíli už jedeme dál. Další cíl leží 25 kilometrů jihozápadním směrem – je jím Bechyně.

Bechyně - město keramiky

Lázeňské město a známé výrobní centrum tradiční jihočeské keramiky má pro turisty připravenu nezanedbatelnou nabídku. Do oka tu u náměstí padne gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, nedaleko jsou budovy bývalého františkánského kláštera, přímo na náměstí stojí děkanský kostel sv. Matěje (původně gotický, nakonec v barokním hávu) – a na dohled všeho toho pochopitelně bechyňský zámek.

Renesanční objekt byl úplně nejdřív gotickým hradem, současnou podobu získal ve druhé polovině 16. století. O necelá tři staletí později k zámku přibyl rozlehlý anglický park, který skýtá nejen prostranství pro příjemnou procházku, ale návštěvníka dovede i k místům, z nichž je krásný pohled zejména na řeku Lužnici či tzv. Bechyňskou duhu, železobetonový klenutý most přes hluboké údolí řeky vystavěný v letech 1925 až 1928.

:. BechyněAutor: Miroslav Šára

Zamířili jsme dál na jih. Na závěr tohoto jihočeského putování jsme si nechali mimořádně oblíbenou i navštěvovanou lokalitu Hlubokou nad Vltavou.

Zámek se před námi zpočátku jen neochotně nořil z podzimní mlhy, ale i v této kulise působil impozantně. Původně se jednalo o gotický hrad Froburg postavený ve 13. století. O tři staletí později za pánů z Hradce byl přestavěn na renesanční zámek. O dalších 150 let později mu Schwarzenberkové vtiskli barokní podobu – současný vzhled v duchu tudorské gotiky zámek získal ovšem až v letech 1839 až 1871.

Kromě interiérů je tu lákadlem zámecký park či Alšova jihočeská galerie sídlící v bývalé jízdárně.

Letošní podzim byl pro zámek docela výjimečný, protože jako první tuzemský objekt spravovaný Národním památkovým ústavem zahájil pravidelný zimní provoz. Návštěvníci mohou až do konce února vždy od úterý do soboty procházet deseti místnostmi (tři z pokojů jsou zpřístupněny vůbec poprvé).

:. Zámek HlubokáAutor: Miroslav Šára

Když člověk zavítá do Hluboké, nemusí se spokojit pouze s prohlídkou zámku. Architektonických památek tu nalezne mnohem víc – a nejen ty. My teď například zamíříme do jediné jihočeské zoologické zahrady. Nachází se u zámku Ohrada na břehu Munického rybníka, zhruba dva kilometry od Hluboké.

Poprvé pro veřejnost byla zoologická zahrada otevřena v květnu roku 1939. Specializuje se především na chov malých a středně velkých druhů zvířat. Mezi ty větší patří např. daněk evropský, medvěd hnědý, rys ostrovid a vlk. Pozornost tu přitahuje chov vydry říční a také vodní ptactvo. Část „ptačí“ expozice se nachází přímo na břehu rybníka. Tak se pojďme podívat.

:. Zoo OhradaAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ se vydáme do italských Dolomit. Cestou se mj. zastavíme u jezera Lago di Garda, na svět pohlédneme z vrcholu hory Monte Baldo, projdeme se Brixenem a přes Cortinu d’Ampezzo se vydáme vzhůru k alpským velikánům u Tre Cime.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: S kamerou na cestách Českým rájem

Rozlohou nevelké území, kde ovšem takřka každý krok vede k něčemu pozoruhodnému, co stojí za vidění. I tak lze charakterizovat Český ráj. Proto se sem letos...

Výběr článků

Načítám