Hlavní obsah

VIDEO: Unikátní přístroj umožní cestujícím vzít na palubu letadla tekutiny

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umožnit cestujícím, aby si do letadla mohli v příručním zavazadle vzít větší množství parfému či nápojů, chce česká firma RS Dynamics. Ve svém výzkumném centru vyvíjí detektor, jenž okamžitě odhalí, jestli nejsou v tekutině nebezpečné látky.

Článek

O unikátním přístroji, který rozpozná nebezpečnou látku, aniž je nutné láhev při letištní kontrole otevřít a odebrat vzorek, informovaly jako první HN. Výzkumné centrum teď pracuje na tom, aby přístroj byl ještě přesnější a spolehlivě zvládal testování nejrůznějších tvarů lahví.

Evropská komise by musela zmírnit pravidla

Mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí odhaduje, že prakticky využít tento vynález bude možné až za několik let. Nejprve by Evropská komise musela zmírnit pravidla pro bezpečnostní kontroly cestujících, které na všech mezinárodních letištích EU a také v Norsku, Švýcarsku a na Islandu platí od 6. listopadu 2006.

Cestující si dnes nesmí vzít do letadla v jednotlivém balení více než 0,1 litru tekutiny. To je totiž množství, které by nestačilo na přípravu výbušné směsi přímo na palubě letadla. Všechny lahvičky s tekutinami musí být navíc vloženy do průhledného a uzavíratelného plastového obalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám