Hlavní obsah

Podle průzkumu má Praha nadbytek čtyřhvězdičkových hotelů

Novinky, lap
PRAHA

Praha začíná mít přebytek hotelů, zvláště pak čtyřhvězdičkových. Oproti roku 2007 klesá jejich obsazenost a zvyšují se také slevy za ubytování. Hoteliérům nepřeje ani ochlazení světového hospodářství a přesun klientů do pětihvězdičkových hotelů.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Z průzkumu mezi manažery a vlastníky hotelů vyplynulo, že 90 procent z nich je přesvědčeno, že počet hotelů v Praze je nadbytečný.

Článek

Téměř všichni majitelé a vlastníci hotelů se v průzkumu shodli, že počet ubytovacích zařízení v Praze je nadbytečný: Analýzu provedla společnost Labartt Investment, která se soustředila na čtyřhvězdičkové hotely v metropoli mimo Prahu 1.

Praha je nedostatečně propagovanou destinací

Průměrná obsazenost u sledovaných hotelů za první pololetí roku 2008 činila 65 procent, přičemž v roce 2007 to bylo 70,1 procent a za rok 2006 70,86 procent.

Další důvody poklesu lze vedle strmě se zvyšující nabídky lůžek, ochlazení světového hospodářství a příklonu movité klientely k pětihvězdičkovým hotelům hledat i v nedostatečné propagaci Prahy jako ideální turistické destinace. To potvrdilo 90 procent zástupců pražských hotelů, kteří se zúčastnili analýzy.

Polovina z oslovených hotelových manažerů očekává v dalších letech spíše pokles obsazenosti hotelu. Čtvrtina hotelových manažerů předpokládá, že jejich obsazenost v nadcházejících letech bude stagnovat na stávajících číslech a čtvrtina předpokládá, že dojde k nárůstu jejich obsazenosti.

Podíl klientů analyzovaných hotelů
53,7 %klienti cestovních kanceláří
18,63 %individuální hosté
14,12 %účastníci kongresů
12,19 %firemní zákazníci
Zdroj: www.labartt.com

Dalším problémem je zvyšující se rozdíl mezi pultovou (cena v ceníku na recepci hotelu) a realizovanou cenou za ubytování. Hodnota průměrné dosažené ceny za hotelový pokoj bez 5 % DPH a snídaně v roce 2007 v průměru činila u analyzovaných hotelů mimo Prahu 1 částku 1 607 Kč. Například cestovní kanceláře, které během turistické sezóny ubytují v oslovených hotelích nemalé počty hostů, dosahují dokonce 50 až procent slevy z oficiální pultové ceny ubytování.

Průměrná délka pobytu hosta podle průzkumu činila 2,4 dne. Mimo centrum Prahy se ubytuje průměrně 93,1 procent zahraničních hostů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Hotelům ve středních Čechách ubývá klientů

Počet zahraničních turistů se v pololetí snížil ve čtyřech krajích republiky, největší pokles zaznamenaly hotely ve středních Čechách a na Vysočině. Zatímco...

Výběr článků

Načítám