Hlavní obsah

VIDEO: V Česku začala lyžařská sezóna

Právo, Vladislav Prouza

V sobotu začala v Česku lyžařská sezóna. Stejně jako před rokem, jen letos o dvanáct dní později, dostali lyžaři první šanci na třísetmetrovém úseku sjezdovky Anděl na úbočí Černé hory nad Janskými Lázněmi.

Článek

Teplota skoro deset pod nulou, ostrý vítr, polojasná obloha a skoro třicet centimetrů vesměs technického sněhu. Podmínky prvního lyžařského dne letošní sezóny připomínaly v sobotu na sjezdovce Anděl nad Janskými Lázněmi spíše vrchol zimy.

Podklad technického sněhu s uježděnou vrstvou čerstvého prašanu tvořil ideální povrch skoro půl kilometru dlouhé sjezdovky. Možnost vyzkoušet premiérový sníh využilo na úbočí 1 299 metry vysoké Černé hory na tři sta nedočkavých lyžařů.

První lyžování bylo zadarmo

Loni zde sezóna sice začala o dvanáct dní dříve, třísetmetrový technicky zasněžený úsek sjezdovky ale představoval bílý ostrov uprostřed hnědého moře.

.: Vlek mají lyžaři první víkend v sezóně už tradičně zadarmo.foto: Právo/Vladislav Prouza

"Letos je všude krásně bílo a dojet lze prakticky až dolů k lanovce. Startu lyžařské sezóny se zúčastňujeme v Krkonoších každoročně. Tady proto, že se lyžuje zadarmo. Letos jsme tady podesáté a bylo to možná nejlepší. Dojet lze díky čerstvé nadílce možná třiceti centimetrů sněhu prakticky k dolní stanici kabinové lanovky," libovala si rodina z polského Walzbrichu.

Lyžování na Andělu bylo poprvé zadarmo. Lyžaři si museli koupit jen zpáteční jízdenku na kabinovou lanovku Černohorský expres za 150 korun.

Mísečky otevřou o týden později

Vlekaři z Janských lázní letos opět trumfli konkurenci o možná týden. Záměr špindlerovských vlekařů spustit vleky na Horních Mísečkách, kde předloni 24. listopadu začala česká lyžařská sezóna dříve, zkomplikoval čtvrteční silný déšť. Počasí ve Špindlu tak načas přerušilo slibně rozjetou kanonádu sněžných děl.

Tratě v českém top středisku Špindlerově Mlýně se otevřou před nadcházejícím víkendem. "Vlek na Horních Mísečkách plánujeme spustit ve středu nejpozději ve čtvrtek. Zároveň chceme zprovoznit  i horní úsek sjezdovky Medvědín dostupný čtyřsedačkovou lanovkou," plánuje ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Lyžařský křest potrvá do nedělního odpoledne

Křest letos prvně otevřené sjezdovky skončí v Janských Lázních v neděli odpoledne. Začátkem příštího týdne plánují tamní vlekaři kompletně připravit celou čtrnáct set metrů dlouhou sjezdovku Anděl.

.: V Krkonoších to předposlední listopadový víkend vypadalo jako uprostřed sezóny.foto: Právo/Vladislav Prouza

"Celou sjezdovku chceme otevřít možná v polovině příštího týdne. Zadarmo jako tento víkend, kdy dospělým lyžařům stačilo zaplatit 150 korun za zpáteční jízdenku na kabinovou lanovku Černohorský expres, to ale nebude," upřesnil ředitel janskolázeňské společnosti Mega Plus Petr Hynek.

Na své si v Krkonoších přišli už i bežkaři

Krkonoše po vydatné chumelenici otevřely od soboty náruč i příznivcům klasického lyžování. Upravené tratě našli běžkaři na vrcholu Černé hory a lyžařském stadiónu na Horních Mísečkách. Tratě vedoucí volným terénem zůstaly prozatím neupraveny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám