Hlavní obsah

Exotickou Keňou přes slumy až na safari

Právo, Bohuslav Borovička

Cestou z letiště do Mombasy, která je pro většinu návštěvníků vstupní branou do Keni, se za okny autobusu promítne ta opravdu nehezká část města - jeho okrajové čtvrti.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V řemeslnickém družstvu Akamba vzniká velká část keňských suvenýrů.

Článek

Chatrče zavalené haldami odpadků, skladiště a překladiště všeho možného a mezi tím boudy, v nichž se vaří a smaží jakési pokrmy. Cestovky by měly své klienty na tento šokující dojem připravit a vysvětlit jim, že to, co vidí z oken autobusu, nijak nepředznamenává jejich dovolenou.

Půlmiliónová Mombasa je druhým největším městem v Keni a největším námořním přístavem ve východní Africe. Pro Evropu objevil Mombasu portugalský mořeplavec Vasco da Gama v roce 1498. V posledních několika letech ji objevují ve větším počtu i čeští turisté.

Na prohlídku města, které se vtěsnalo na ostrov o ploše čtrnácti čtverečních kilometrů, stačí většině návštěvníků necelý půlden. Hinduistický chrám, katedrála, kus Evropy v Africe. Ve městě je také množství mešit, ale žádná z nich svým významem neční moc vysoko.

Řemesla v Akambě

Za vidění stojí park se staletými baobaby, Fort Jesus a přilehlé staré město. To bude opravdu hezké za několik let, až budou tamní domy obnoveny i se svými tradičními dřevěnými balkóny a vyřezávanými vstupními dveřmi. Na tom se nyní s nevelkou vervou pracuje.

Málokterý návštěvník vynechá řemeslnické družstvo Akamba, kde asi tři tisícovky chlapů pod přístřešky z palmových listů vyrábějí dřevěné sošky zvířat nebo masajských lovců.

:. Sloní máma s malými slůňaty na odpolední vycházce za pastvoufoto: Právo/Bohuslav Borovička

Podstatnou částí obvyklé dovolené v Keni je odpočinek u moře. Pobřeží na jih i na sever od Mombasy je lemováno desítkami kilometrů pláží, k nimž přiléhají hotely a apartmánové komplexy rozličných kategorií.

Tuto část východoafrického pobřeží kopíruje souvislý korálový útes, který sahá skoro ke hladině, takže z otevřeného moře se tam nedostane žádný nevítaný návštěvník, vlny u břehu nejsou nikdy příliš velké a voda je opravdu teplá. Při odlivu se voda stáhne daleko od pláže a k moři – tam kde je onen korálový útes – se dá dojít nohou téměř suchou.

Lenošení na lehátku u moře se dá zpestřit třeba výletem na ostrov Wasini, kde je exotická domorodá vesnice a v jehož blízkosti jsou pod vodou krásné korálové zahrádky.

Nejblíže je Tsavo

Pár kilometrů na sever od Mombasy je Halerův park, jedna z nejhezčích přírodních botanických zahrad v Keni, jehož součástí je i největší krokodýlí farma v Africe. Do nejbližší rezervace Tsavo East jsou to z Mombasy nějaké tři hodiny jízdy mikrobusem.

Pokud je váš hotel na jih od Mombasy, počítejte s pěti hodinami, protože v cestě vám stojí nevypočitatelný převoz přes mořskou úžinu. Pokud chcete na safari strávit jen jeden den, raději nikam nejezděte. Všechno to utrpení na silnici bude totiž vykoupeno pravděpodobně jen několika poplašenými antilopami, možná z dálky uvidíte žirafu.

:. Gepardii v keňském přírodním Safari parkufoto: ČTK/Marcela Kratochvílová

To podstatné se totiž v africké savaně odehrává brzy po úsvitu nebo až v pozdním odpoledni. Většinu dne tráví její obyvatelé ukryti před pálícím sluncem, a tedy i před zraky návštěvníků.

Dva dny jsou na safari málo

Dva dny nejsou na safari také nic moc, ale je to dost na to, abyste viděli stáda slonů, spořádaně putujících za vodou, lví smečku, která pokojně prochází mezi pasoucími se žirafami, pakoni a zebrami.

V rezervaci jsou hotely i pohodlné kempy. Skoro každý má výhled na umělá nebo přírodní napajedla. K citlivě nasvíceným nádržím v noci přicházejí sloni, buvoli, hyeny i antilopy a sledovat jejich vodní rituály je zážitek.

Je málo pravděpodobné, že během dvoudenního safari uvidíte všechny příslušníky „velké pětky“ (slon, buvol, nosorožec, lev a levhart), ale se slony, buvoly a lvy můžete počítat tak na devadesát pět procent. Časně ráno safari pokračuje, a ještě když se pak po pozdní snídani vydáte na zpáteční cestu, máte šanci vidět některá z tamních zvířat.

Reklama

Související témata:

Související články

Za teplem a za zvířaty do Keni

Každý cestovatel, který se vypraví na safari do africké savany, touží spatřit velkou pětku. Tvoří ji nejmajestátnější tvorové, kteří tam ve volné přírodě žijí....

Výběr článků

Načítám