Hlavní obsah

Okruh Mexikem představuje bájné oblasti i odpočinková letoviska

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážit cestu na druhý konec světa do Mexika jen proto, aby se člověk vykoupal v čistém a teplém moři, je trochu škoda. Stojí rozhodně za to alespoň nahlédnout za oponu té velké kulturně a historicky bohaté země.

Foto: Carl Purcell, Profimedia.cz

U ostrova Conzumel začíná největší korálový útes na světě, který láká zkušené potápěče.

Článek

Cestovky nabízejí různě dlouhé a obsáhlé poznávací okruhy, během nichž by měli účastníci vidět to nejzajímavější. Vyberme si jako ilustraci okruh nazvaný Nejkrásnější místa Mexika.

Z Cancúnu přes koloniální město Valladolid a mayské pyramidy v Chichen Itzá se dojede do Méridy a odtamtud do přístavu a koloniální pevnosti Campéche. Několik dalších dnů je věnováno návštěvám v oblastech starých indiánských kultur a také městům Veracruz a Puebla.

Ciudad de México je nejvěší město na světě

Okruh končí v mexické metropoli Ciudad de México. Prohlídce tohoto unikátního lidského sídla, a jeho bezprostředního okolí jsou věnovány dva dny. Letecky se pak účastníci vrátí do Cancúnu, kde mají krátký čas na odpočinek u moře.

Mayská riviéra postupně rostla od severu k jihu. Nejstarším a nejznámějším letoviskem je Cancún, který vznikl na písčité kose v polovině 70. let minulého století. Hotelové komplexy postupně zabraly dvacet kilometrů dlouhý úsek podél pobřeží omývaného Karibským mořem. Část písečné kosy má za sebou klidnou slanou lagunu.

Prázdninové letovisko

Cancún se vším všudy představuje to, čemu se říká světoznámé mondénní prázdninové letovisko. Má množství zábavních podniků, na nákupy se lze vydat do módních butiků, na domorodé trhy i do rozlehlých nákupních středisek.

Cancún, resp. středisko, které je označované jako Zona Hotelera, je sice rozlehlé, ale kteréhokoliv místa lze pohodlně dosáhnout autobusy, které po celé délce letoviska neustále pendlují.

Playa del Carmen

Mladší sestra Cancúnu, Playa del Carmen, je poklidným městečkem, v němž byla výška hotelů omezena na pět podlaží, takže se ideálně skrývají v bujné vegetaci. Hlavní komunikace, po níž je letiště v Cancúnu dosažitelné za 40 minut, vede vnitrozemím mimo resort.

:. Zbytky významného mayského města v Tulumu.foto: Právo/Archiv

Osou letoviska je věhlasná třída 5 Avenida, pěší zóna s obchody, restauracemi, bary a zábavními podniky, žijící pestrým denním i večerním životem. V centru letoviska se rekreantům nabízejí jednoduché penzióny, zatímco jeho jižní část tvoří hotelové komplexy. Playa del Carmen je oblíbená především mezi mladými lidmi pro svoji uvolněnou, neformální atmosféru.

Trajektem se lze za čtyřicet minut dostat z Playa del Carmen na ostrov Cozumel. U něj začíná druhý největší korálový útes na světě (po tom australském). Díky němu se Cozumel stal jednou z nejvyhledávanějších potápěčských lokalit na světě.

Mayská riviéra

Dál na jih od Playa del Carmen není podél pobřeží souvislý pás hotelových komplexů. Pobřeží je porostlé bujnou tropickou vegetací, vykrajované mnoha lagunami.

V nepravidelných rozestupech tam člověk narazí na luxusní hotely s rozlehlými pozemky, vyhledávané zejména těmi, kteří očekávají pohodlí, rozsáhlou nabídku sportovních aktivit a současně chtějí být stranou rušných letovisek.

Z této oblasti je to nejblíže k proslulým atrakcím Mayské riviéry, k laguně Xel-Ha, do zábavního parku Xcaret, v němž lze navštívit akvárium, zaplavat si s delfíny, prohlédnout si malé zoo a na závěr shlédnout folklórní představení a show ve stylu Las Vegas.

Můžete se vypravit také do nově zpřístupněné oblasti Skryté světy s krápníkovými jeskyněmi, zaplavenými sladkou vodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Za teplem a za zvířaty do Keni

Každý cestovatel, který se vypraví na safari do africké savany, touží spatřit velkou pětku. Tvoří ji nejmajestátnější tvorové, kteří tam ve volné přírodě žijí....

Výběr článků

Načítám