Hlavní obsah

Písčité pláže na Kubě jsou mezi Čechy stále populárnější

Právo, Bohuslav Borovička

Kuba je největší ostrov Velkých Antil a říká se mu perla Karibiku. Jistě právem, protože s kubánskou přírodou a s dějinami země se žádný z karibských ostrovů nemůže srovnávat. Nádherné písčité pláže, průzračná voda, srdeční lidé, rum a doutníky pověstné kvality, to je jen část toho, s čím se návštěvník na Kubě setká.

Foto: Profimedia.cz

Pláže oblasti Varadero jsou známé po celém světě.

Článek

Asi nikdo z těch, kteří na Kubě nějaký čas strávili, k ní nezůstane lhostejný. Jedni si ji zamilují, druzí ji nenávidí kvůli poměrům, které tam od roku 1959 panují. Ostatně podobné je to i se samotnými Kubánci a s jejich vztahem ke Castrovu režimu.

Jedna část jich svého vůdce bezmezně obdivuje, druhá se nemůže dočkat změn, které dříve nebo později nastanou.

:. Starý, ale stále vznešený americký bourák, vedle „moderního“ taxíku. Běžný obrázek z dnešních ulic Havany. foto: Právo/Jakub Zbořil

Ať člověk chce, nebo nechce, poměry, které na Kubě panují, nemůže nevidět. Je to stejné jako kdekoliv jinde. Přepych thajských, nebo třeba keňských přímořských letovisek také a často ještě výrazněji kontrastuje s podmínkami, v nichž žije většina místních lidí.

Nejznámější letoviska na Kubě

Nejvyhledávanějším turistickým letoviskem na Kubě je jednoznačně Varadero. Leží na poloostrově Hicacos, 130 km od hlavního města Havany. Návštěvníkům nabízí především dvacet kilometrů nádherných bílých pláží a koupání v azurově modrém moři.

Varadero je obklopeno lagunou z jedné strany a Karibským mořem z druhé strany. Je tam mezinárodní letiště. Varadero je nejproslulejší a proto je také většinou dražší, než ostatní letoviska.

V souostroví Jardines de la Reina (Královniny zahrady) je Cayo Coco. Kromě nádherných písčitých pláží je toto letovisko oblíbené i díky panenské přírodě. Oblast, ve které ostrov Cayo Coco leží, je oblíbená mezi potápěči. Tamní Playa Pilar je považována za nejhezčí pláž Kuby. Ostrov je spojen s pevninou sedmnáctikilometrovou hrází, takže je tam možné dojet i autem.

Ve stejném souostroví je Cayo Guillermo. Tento malý korálový ostrůvek je přírodní rezervací. Jsou tam k vidění například plameňáci nebo pelikáni. Stejně jako na Cayo Coco dá se tam dojet po hrázi, která ostrov spojuje s pevninou.

:. Náměstí v Havaněfoto: Profimedia

Další populární letoviska jsou v provincii Holguín ve východní části Kuby. Také tam je mezinárodní letiště. V oblasti Guardalavaca jsou pláže jako je Playa Esmeralda a Pesquero.

Částečnou nevýhodou je to, že v blízkosti není mnoho míst, kam by se člověk vypravil na výlet. Nejhezčí kubánské pláže (nepočítáme-li ostrovy) jsou na severním pobřeží. Kromě již zmíněných také např. Playas del Este východně od Havany a nejnovější turistická letoviska na ostrůvcích, známých jako Jardines del Rey (Královy ostrovy).

Co ještě navštívit

Údolí Vinales: Jedním z nejmalebnějších koutů Kuby je údolí Viňales na západě ostrova.. Bujná vegetace vyrůstá z vápencového podloží. Mogoty, vápencové homole a skály, se strmě zdvihají ze dna údolí a v jejich dutinách se uchytila úrodná zemina, díky čemuž jsou i zvětralá skaliska pokrytá hustým porostem.

Údolí je místem, kde se pěstuje možná nejkvalitnější kubánský tabák. S jeho finální podobou se můžete setkat, navštívíte-li některou z havanských fabrik na výrobu doutníků.

Trinidad: Starobylé město, které bylo založeno nedlouho poté, co Španělé kolonizovali ostrov. Slávu a bohatství mu přinesl obchod s otroky a s cukrem. Bohatství se převtělilo do krásy a výstavnosti nevelkého města.

Koloniální španělská architektura,výrazně ovlivněná pozdějšími francouzskými osadníky, se za čtyři staletí téměř nezměnila. Trinidad mezi mořem a pohořím Escambray je místem tak odlehlým, že ještě v 50. letech minulého století tam nebyla silnice, která by onen kraj spojovala se zbytkem země.

Nic se tam nestavělo a proto se také nic nebouralo, každý byl rád, že má střechu nad hlavou. Má-li člověk na Trinidad více času, než jedno odpoledne, pak stojí za to podívat se i na zajímavá místa v blízkém okolí, jako je pláž Playa Ancón, nebo Údolí cukrovarů

Baracoa: Městečko na samém východě Kuby někteří označují za nejhezčí na ostrově. Dozajista takový názor ovlivňuje už sama cesta.

Obě silnice, které tam z Guantánama vedou, musejí překonat vysoké a členité hory a procházejí přírodou, kterou lidská činnost téměř nepoznamenala. Východní výspu Kuby zapsala UNESCO díky tamní neporušené přírodě na seznam světového dědictví.

Dělají tam nejlepší čokoládu, v kostele mají Kolumbův kříž (ve skutečnosti vznikl asi sto let po Kolumbových plavbách) a z kopce kde stojí někdejší hrad a dnešní hotel El Castillo je vidět několik stolových hor, z nichž nejznámější je El Yunque.

Samostatnou kapitolou je Havana a její okolí a také Santiago na východě ostrova. Veřejná doprava na Kubě není příliš spolehlivá. Ten, kdo by chtěl ostrov alespoň letmo poznat, si koupí některý z poznávacích okruhů, nabízených cestovkami, anebo si půjčí auto a zkusí to na vlastní pěst.

Rady na cestu
Turisté potřebují pro vstup na Kubu turistickou kartu. Kubánské velvyslanectví v Praze ji vystaví na počkání za 620 Kč, cestovky si za její vyřízení účtují asi o stovku víc.
Běžnou měnou je americký dolar, oficiální pro cizince pak směnitelné peso (CUC), které při výměně za dolary či eura dostane. Kubánský taxikář nebo číšník moc nerozlišuje eura a dolary. Řekne-li si třicet, vždy je výhodnější dát mu dolary, neboť v eurech by to byla pravděpodobně stejná částka.
Pozor – bankomaty nejsou a platební karty berou jen v mezinárodních hotelích, a to ne ve všech a všechny.
Pro Kubu není předepsáno žádné povinné očkování. Na ostrově není malárie, ale repelent proti komárům je velmi užitečný.
Nedoporučuje se pít vodu z kohoutku, ale žádné dramatické problémy nehrozí ze zmrzliny a ledu v nápojích. V případě nemoci nebo úrazu se na Kubě cizincům zpravidla věnují zvláštní zdravotnická zařízení, která jsou na špičkové úrovni. Pro takové případy je ale nezbytné mít kvalitní pojištění léčebných výloh.
Díky Golfskému proudu a jím ovlivněným větrům je podnebí Kuby poměrně stálé a příjemné, ze všech karibských ostrovů nejméně horké. Průměrná teplota v Havaně je kolem 25° C.
Suché období trvá od října až do poloviny května, pak následuje dlouhé letní období s vyššími teplotami (kolem 30 stupňů) a letními dešťovými přeháňkami. Koncem léta se přes Kubu pravidelně přežene několik hurikánů. Když prší, tak prší hodně, ale zpravidla to netrvá déle, než několik hodin.
Pobytové i poznávací zájezdy v různé délce nabízí několik českých cestovek. V nabídce jsou zájezdy s přímými lety z Prahy i z některých sousedních letišť v Německu či v Rakousku.
S elektrickým napětím je to na Kubě pro cizince tak napůl. Běžně je zásuvkách 120 V, ale už se v hotelích objevuje i 220 V. Zásuvky jsou v mnoha případech „placaté“, takže je užitečné mít příslušný adaptér.

Reklama

Související články

Havajské ostrovy okem zkušeného cestovatele

Fotograf a cestovatel Leoš Šimáček je známý především cestopisy o Kanadě a Aljašce. Teď se rozhodl důkladněji prozkoumat kraj, který několikrát navštívil...

Výběr článků

Načítám