Hlavní obsah

Český lyžař se nejčastěji rozhoduje mezi Alpami a tuzemskými kopci

Právo, Radek Holub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijeme v nejbohatší době lyžařské – na výběr máme ze stovek lyžařských středisek na celém světě. Prim hrají kvantitativně domácí hory, pro náročnějšího lyžaře pak Alpy. Za „alpským“ lyžováním lze vyrazit ale i do Bulharska a za dobrodružnějšími sjezdy pak třeba na Kavkaz nebo do Indie.

Článek

Lákavou možností jsou v souvislosti s levným dolarem a zrušením vízové povinnosti americké resorty. Po stránce kvality jsou jedinou světovou konkurencí evropských Alp a v mnohém je i předčí.

Kde areál můj

Srovnávání domácích středisek s alpskými je jedním z nejvděčnějších debatních témat našich lyžařů. Alpy jsou skutečně už jen svou velikostí tak ohromující a u nás jsou sjezdovky zkrátka kratší a není jich zdaleka tolik. Na druhou stranu se staví stejné lanovky jako v Evropě a instaluje nejmodernější zasněžování a leckde i bezkontaktní skipasy.

Zjednodušeně lze říci, že tam, kam se cenově dotahují česká střediska (skipas za 700 Kč ve Špindlu), tam začínají Alpy – díky tomu jsou obvykle výhodnější pro méně náročné a příležitostné lyžaře, a to i kvůli úspoře za tuzemskou dopravu.

Náročnější si u nás může určitě dobře zajezdit v několika nejlepších střediscích mimo hlavní sezónní špičky jako Vánoce, víkendy a jarní prázdniny.

Problém českých hor je totiž i to, že zájem o ně je nárazovitý, soustředí se do několika málo míst a do krátkého období, zatímco třeba na jaře – často při kvalitních podmínkách – jsou někdy liduprázdná.

Kdy vyrazit na lyže?

Většina Čechů volí jako sněhově nejspolehlivější období únor až začátek března, ale skuteční fajnšmekři se nejvíce těší až na pozdní jarní lyžování – sníh bývá ve vysoko položených areálech (cca nad 2 500 m n. m.) stále perfektní, ale zájemců o lyžování už znatelně méně.

Velmi oblíbené je v posledních letech také cenově zvýhodněné předvánoční lyžování – vzhledem k tomu, že v tomto období jsou lyžaři více pod vlivem abstinenčních příznaků než na jaře a možností k lyžování je ještě relativně málo, tak výsledkem je, že předsezóna už dávno není tak liduprázdná, jako bývala.

I když nejvíce lidí bude ještě dlouho cestovat autem či zájezdovým autobusem, přibývá příležitostí k leteckému spojení na lyže – v současnosti nejzajímavější je let do švýcarských a francouzských středisek, kde se nejvíce ušetří na dopravním času a zároveň je sem největší výběr linek.

Ideálním přistávacím místem je Ženeva, odkud jezdí velké množství transferových busů přímo do středisek.

Pověst baťůžkářů s konzervami končí

Češi přestali mít pověst baťůžkářů s konzervami a stále větší zájem jeví i o dražší čtyřhvězdičkové hotely, i když v absolutních číslech podle všeho stále vedou relativně dostupné apartmány – i proto, že za nejlevnějším alpským lyžováním vyráží i ti, kteří svou zimní dovolenou do té doby trávili jen na domácích horách.

Čech už není exotem ani v horských chatách při obědě, který přijde na 10–20 EUR za osobu.

Letošní lyžařské novinky

Nejviditelnějším fenoménem sezóny 2008/09 je více či méně nápadně se zvětšující šířka lyží. Souvisí to s popularitou jízdy ve volném terénu a zároveň snahou vyrobit lyži tak všestrannou, která by bravurně zvládala jak hladký ranní manšestr, odpolední oraniště, tak právě třeba po pás prašanu.

Tento trend se projevuje u většiny značek a modelů a běžná šířka lyží rekreačních se tak dnes pohybuje mezi 70 a 75 mm ve středu, lyže napůl na sjezdovku a napůl do terénu mívají okolo 84 mm.

Z konkrétních modelů je nejoriginálnější novinkou model Double Deck VarioCut od Atomiku, jenž má špičku a patu jakoby podélně rozříznutou, čímž lze teoreticky podle zatížení lyže měnit její rádius, údajně od 12 až do 18 metrů.

Hledání univerzální „individuálně nastavitelné“ přinesl i Völklův systém Power Switch, který nastavením jednoho ze tří stupňů tuhosti změní charakter lyže a její ovladatelnost podle lyžařovy vůle či okolností (tvrdý vs. měkký sníh ap.).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám