Hlavní obsah

Na Valašsko mezi Čertovy skály s frgálem v ruce

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete-li od Valašských Klobouků do Lidečka, nečekaně na vás u Horní Lidče vykoukne z lesního porostu podél silnice výrazný skalní masív - přírodní památka Čertovy skály. Dlouhá stopadesát a vysoká místy i pětadvacet metrů. Osaměle už dlouhá tisíciletí shlíží na lidské hemžení hluboko pod sebou.

Článek

Podle pověsti měl prsty v jejich vzniku sám vládce pekel, jemuž se zachtělo valašské krásky Rozíny. Ta si ale čerta vzít nechtěla, a tak mu dala za úkol obrátit „hore prúdem“ řeku Senici - a to než kohout ráno zakokrhá.

Mazaný pekelník vyrazil do vsi a všechny ty ranní budíčky vykoupil. Rozína však jednoho kohouta schovala a ten bujarým kykyryký ďáblovi zhatil svatební plány. Rohatý nápadník pak ve zlosti odhodil u Horní Lidče obrovské balvany, jimiž chtěl tok otočit.

Čertovy skály mají dvě tváře

Realita je ale prozaičtější. Pískovcové útvary Čertových skal totiž pocházejí už ze starších třetihor a patří mezi nejmohutnější na celé Moravě. Mají dvě odlišné tváře. Od řeky vystupují jako turisticky nepřístupná stěna, kterou zdolají jen horolezci, z opačné strany vede kolem nich chodník, jenž nabízí procházku malým skalním městem s několika vyhlídkami do údolí Senice.

:.Nejlepší frgály se dělají v Cyrilově pekařství v Hrachovci, kam se chodí na ještě vlahé. A přitom se jako frgál dřív označoval koláč špatně upečený. Původní název byl pecák nebo lopaťák a ten pravý se potíral mazáním ze sušených hrušek s hřebíčkem.foto: Právo/Foto archiv

Čertovy skály tvoří jedno ze zastavení naučné stezky Vařákovy paseky. Její nenáročná trasa vede mimo jiné i přes stejnojmennou osadu, již pouhý týden před kapitulací v květnu 1945 vypálili němečtí esesáci. Ve škole v Lačnově zase louskal slabikář Josef Valčík, který se zúčastnil atentátu na Reinharda Heydricha.

:. Mapa Valašska Autor: Václav Holub

Vyrazíte-li na tuto podzimní túru, neopomeňte se zastavit v Lidečku, letošní Vesnici roku. Obec totiž patří k místům, kde se stále dodržují lidové obřady a obyčeje.

V půli listopadu tu například proběhne vyhlášený jarmark, o týden později slavné kateřinské hody a pouť. O adventu chodí po Lidečku v předvečer sv. Lucie i tzv. Lucky, průvod masek, které straší malé i velké. Zdejší kraj je prostě nejen krásný, ale i hodně veselý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výšková nemoc připomíná chřipku

Dojít si na záchod se zdálo být nadlidským úkolem. Jarmila Poslední, horolezkyně a vysokohorská průvodkyně z Prahy, sotva stála na nohou. Připadala...

Výběr článků

Načítám