Hlavní obsah

Baťův Zlín přitahuje obdivovatele funkcionalismu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín, nazývaný také město v zahradách, je nesmazatelně spojeno s obuvnictvím a jménem Baťa. Leží na rozhraní Valašska a Slovácka a přitahuje zejména obdivovatele funkcionalismu. Charakteristickými znaky zdejší architektury je červená pálená cihla, ocelová okna, rovná střecha a železobetonový skelet, to vše propojeno baťovskou myšlenkou společně pracovat, individuálně žít.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Expozice Baťovského domku zavede návštěvníky do domácnosti dělnické rodiny v první půli 20. století

Článek

Každý dělník měl mít proto možnost vlastnit dům nebo alespoň půldomek. Jak se v něm žilo, názorně ukazuje nejmladší pobočka zdejšího Muzea jihovýchodní Moravy, kterou je expozice umístěná v domku č.p. 1295 ve čtvrti Nad Ovčírnou.

Interiér představuje styl bydlení v baťovském Zlíně. Je vybaven nábytkem a doplňky, včetně oblečení z první půle 20. století a řadou fotografií. Na vlastní oči se tu každý přesvědčí o důmyslné účelnosti řešení prostoru baťovského domku.

:. Jedna ze zlínských čtvrtí a typické baťovkské domky z cihelfoto: Právo/Ludmila Žlábková

Návštěvníci Zlína by však rozhodně neměli minout slavnou jednadvacítku, správní budovu číslo 21 Baťových závodů, lidově zvanou zlínský mrakodrap. Dokončen byl v roce 1938 podle projektu architekta Vladimíra Karfíka a ve své době se jednalo o jednu z prvních výškových staveb v Evropě.

Sedmnáctipodlažní budova je vysoká 77,5 metrů a každý z pater byl vlastně velkoprostorovou kanceláří pro dvě stě pracovníků. Dnes je budova zrekonstruovaná a sídlí v ní krajský úřad Zlínského kraje.

Ředitelský rychlovýtah

„Budova byla stavěna s klimatizací, má rychlovýtahy, potrubní poštu, páternoster. Navíc, protože Baťovi vždy chtěli mít něco extra, tu máme jednu konstrukční lahůdku - výtah, vybavený jako kancelář šéfa firmy s klimatizací a umyvadlem,“ upozornila vedoucí obuvnického muzea Miroslava Štýbrová.

:. Jednadvacítka - slavný zlínský mrakodrapfoto: Právo/Ludmila Žlábková

Vlastní Obuvnické muzeum, další součást zlínského muzea, sídlí na dohled mrakodrapu, v budově u vstupu do průmyslového areálu v centru města. „Expozice prostřednictvím více než tisícovky exponátů seznamuje s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla.

Nejstarší originály pocházejí z konce 16. století a nechybí samozřejmě ani zřejmě nejucelenější kolekce produkce firmy Baťa od doby vzniku továrny v roce 1894 až po roku 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn,“ dodala kurátorka sbírek M. Štýbrová.

Jihoamerický Yucatan v zámeckém parku

Ačkoliv zlínská zoologická zahrada v Lešné nepatří k nejstarším v republice, její dynamický rozvoj v posledních patnácti letech ji vynesl na samou špici nejnavštěvovanějších míst u nás. „V loňském roce jsme se stali nejnavštěvovanějším turistickým cílem na Moravě. V rámci celé České republiky jsme se umístili na vynikajícím sedmém místě. Přišlo 503 tisíce návštěvníků,“pochlubila se Romana Bujáčková z oddělení propagace zoologické zahrady.

:. V atraktivním pavilonu Yucatan se rázem ocitneme uprostřed divoké jihoamerické přírodyfoto: Právo/Ludmila Žlábková

Zlínská zoologická zahrada je členěna podle kontinentů a jejím zřejmě největším lákadlem je jihoamerický tropický pavilon Yucatan, zpřístupněný v říjnu 2006. „Pavilon má představovat pestrost a rozmanitost deštného pralesa. Návštěvník prochází několika výškovými úrovněmi, čeká na něho i provazová lávka. Pestrá tropická vegetace ukrývá více než dvacet druhů zvířat,“ upozornila Bujáčková.

V pavilonu, kde návštěvníci narazí na mnohé připomínky mayské civilizace, se volně pohybují tamaríni tmavohřbetí, chvostani bělolící, kosmani zakrslí a leguáni zelení. „Samostatnou expozici obývají atraktivní mravenečníci čtyřprstí. Hroznýši královští zase žijí v teráriu, pojatém jako chýše mayského umělce,“ dodala Bujáčková.

Romantický zámeček v zoologické zahradě

Přímo v areálu zoologické zahrady je možné navštívit jeden z nejmladších šlechtických sídel v republice, zámek Lešná. Vlastně naopak, zoo vznikla v prostorách původního zámeckého parku. Dodnes v něm roste na 1140 druhů a variet dřevin a okrasných bylin z Evropy, Asie a Severní Ameriky.

:. Interiér zámku Lešné nás přímo ze zoologické zahrady přenese do pohádkyfoto: Právo/Ludmila Žlábková

Šlechtické sídlo tu bylo vystavěno už počátkem 19. století, roku 1887 ho ale tehdejší majitel nechal zbourat a dal postavil zcela novou budovu v historizujícím slohu. Zámek se mohl pyšnit veškerým tehdejším komfortem, včetně vytápění ústředním teplovodním topením, koupelnami, domácím telefonem nebo splachovacími toaletami.

Prohlídkový okruh provede návštěvníky interiérem plným bohaté dřevořezbářské výzdoby, vystaveny jsou i sbírky orientálních předmětů, obrazů a porcelánu.

Rady na cestu

Východní Morava, informace o regionu: www.vychodni-morava.cz, www.ambertrail.cz,

Obuvnické muzeum: otevřeno denně mimo pondělí 10-12, 13-17 hodin. Listopad až březen pouze úterý až pátek. www.muzeum-zlin.cz

Zoologická zahrada Lešná: otevřeno denně 8:30-17 hodin www.zoozlin.eu

Zámek Lešná: otevřeno 9-16 hodin, v říjnu pouze víkendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám