Hlavní obsah

Na trh a do restaurací míří výjimečné Svatomartinské 2008

Právo, jan

Letošní sklizeň vinné révy je ve své polovině. Očekává se dobrá úroda a podobně jako v loňském roce velmi kvalitní ročník. I letošní Svatomartinské víno bude výjimečné. Do obchodů poputuje okolo 750 tisíc lahví mladého vína.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mezi Svatomartinskými víny jsou jak vína vyrobená z jedné odrůdy, tak i cuvée (vína vyrobená z více odrůd)

Článek

Svátek svatého Martina – 11. listopadu je, kromě mnoha jiných tradic, spojován s ochutnávkou nového vína. Víno, které už čtvrtým rokem na Martina vítáme, si získává rok od roku stále větší oblibu. „Tato značka je pro spotřebitele jakousi zárukou, že se pod ní objeví pouze kvalitní a ověřená mladá vína,“ komentuje ředitel Národního vinařského centra Ing. Pavel Krška.

Jde o vína svěží a ovocitá s osobitým půvabem

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jde o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat svůj osobitý půvab a charakter.

V loňském roce měla akce propagující moravská a česká vína obrovský úspěch a zájem o mladá vína u spotřebitelů rok od roku narůstá. „Do letošního ročníku Svatomartinských vín se přihlásilo celkem 86 vinařství, tedy o 14 více než v loňském roce a o více než 50 proti roku, kdy bylo Svatomartinské uvedeno na trh vůbec poprvé,“ komentuje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

:. První otevírání lahví nového „Svatomartinského“ proběhne jako každý rok na Martina 11. listopadu. foto: Právo/Foto archiv

„Do prodeje by letos mělo pod společnou značkou jít už zhruba 750 tisíc lahví (276 tisíc bílého, 192 tisíc růžového a 265 tisíc lahví červeného vína), což je téměř o 150 tisíc lahví více než v minulém roce,“ doplňuje Jaroslav Machovec.

V roce 2005 bylo přihlášeno 53 vzorků, v roce 2006 107 vzorků, v loňském roce už to bylo 144 vín. Letošní rok je co do počtu rokem rekordním. Očekává se, že bude přihlášeno více než 200 vzorků vín. Hodnocení, které rozhodne o přidělení označení „Svatomartinské“, proběhne v Národním vinařském centru, o. p. s. ve Valticích 30. října.

První otevírání lahví nového „Svatomartinského“ proběhne jako každý rok na Martina 11. listopadu v 11 hod. na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě a samozřejmě ve vinotékách a restauracích po celé zemi.

Více o vínech a vinařských akcích na vinazmoravy.cz a svatomartinskevino.cz.

Odrůdy pro výrobu Svatomartinského vína
bílé víno – odrůdy: Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané; typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité, suché víno
růžové víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké; typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno
červené víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké; typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace

Tyto odrůdy byly vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Další zárukou kvality je, že před uvedením na trh je každé víno posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice.

Označení Svatomartinské pak mohou nést pouze vína, která splnila všechna požadovaná kritéria. Mezi Svatomartinskými víny jsou jak vína vyrobená z jedné odrůdy, tak i cuvée (vína vyrobená z více odrůd).

Pražané berou každý rok svatomartinské hody útokem
I když se první víno v roce u nás pod značkou Svatomartinské prodává teprve od roku 2005, zákazníci si na ně v kombinaci s tzv. svatomartinskou husou už stačili zvyknout.   Potvrzuje to i Jaroslav Nový z restaurace U Šebestiána v Praze 9: „Loni se u nás během čtyř dní snědlo 60 husí. Proto máme tentokrát hody až do 23. listopadu. Menu přijde na 360 korun pro jednoho a je v něm aperitiv, jako předkrm husí játra na slanině, husa s nádivkou se dvěma druhy zelí a třemi druhy knedlíků. Nechybí káva a citrónový sorbet,“ vypočítává Nový s tím, že každý strávník má v ceně i půl lahve Svatomartinského vína ze Strážnice od inženýra Botura.   Z Březí u Mikulova dováží husy Viktor Brodecký z restaurace Matylda na Tylově náměstí v Praze 2. „Jsou to asi pětikilové kousky, proto na ni chodí hosté s rodinami nebo přáteli. Husy podáváme s červeným zelím dušeným na víně a žemlovými knedlíky,“ říká Brodecký. Svatomartinské hody tady ale začínají až v sobotu. „Chci k jídlu podávat Svatomartinské z vinařství Kovacs, kde nechávají ještě touhle dobou víno kvůli kyselinkám na vinohradech, proto je vše posunuté,“ vysvětluje majitel Matyldy.  Až do okamžiku, kdy jsou oceněna nejlepší Svatomartinská vína, čeká s výběrem Jaroslav Sapík z Klokočné. „Bereme jen bílá a červená od tří nejlepších dodavatelů, letos nejspíš nebude chybět opět Michlovský. Husy máme ze slovenského Šariše a z Maďarska,“ říká muž, který vařil na Hradě i pro anglického prince Charlese při jeho návštěvě Prahy.  Všichni majitelé restaurací shodně tvrdí, že zájem o husy i víno, které se začínají tradičně podávat na svátek sv. Martina, je velký, proto doporučují místa si předem rezervovat.

Kdy a kde můžeme také svatomartinské ochutnat

11. 11. v Brně připravili ochutnávku Svatomartinských vín pořádanou Vinařským fondem odstartuje na Náměstí Svobody v Brně Svatomartinský košt. Na slavnostní akci bude otevřeno dohromady 100 lahví nového ročníku vína a za doprovodu cimbálové muziky můžete ochutnávat až do odpoledních hodin.

Křest Svatomartinských vín si nenechají ujít ani v Uherském Hradišti. Vinařské slavnosti vypuknou už v jedenáct hodin dopoledne a to na Masarykově náměstí. Ústí nad Labem, Lidické náměstí, 11–17 hodin Pozadu v oslavách nezůstanou ani Bořetice, které si Svatomartinské slavnosti přichystaly do areálu Sklepů pod Kraví horou. Více informací na republikakravihora.cz.

11.–16. 11. uvítají mladá vína v Čejkovicích. Všechny milovníky vín zvou pořadatelé na kulinářský týden s přímým prodejem Svatomartinských vín z Čejkovic pod názvem Svatomartinská vina - Svatomartinské mlsy. Více informací na yaxi.cz.

14. 11. Světit se bude i víno v Mikulově. Návštěvníci se mohou od 16 hodin dostavit do Gajdošova sálu v mikulovském zámku. Více informací na moravinmikulov.eu.

15. 11. Ve Velkých Pavlovicích se otevřou Svatomartinské sklepy a návštěvníci tak budou mít možnost i tady ochutnat první víno z tamních vinic. Svatomartinské slavnosti si o něco později užijí i návštěvníci Bzence. Více informací o ochutnávce svatomartinských vín bzeneckých vinařských firem spojené se slavnostním svěcením vína můžete najít na bzenec.cz.

Svatý Martin

Není známo, ve který den se sv. Martin z Tours narodil, prý to ale bylo roku 316 v uherské Sabarii (dnes Szombathely v Maďarsku). Na přání otce se stal důstojníkem římského jezdectva v Galii. Jeden mrazivý večer však změnil jeho život, když se podělil se žebrákem o svůj plášť, který rozťal mečem. V noci se mu ve snu zjevil Kristus přioděný darovanou polovinou pláště, Martin opustil armádu, nechal se pokřtít a stal se poustevníkem.

Martin byl nazýván biskupem chudých a když zemřel, na jeho pohřbu 11. listopadu (zemřel 8. listopadu) se sešly davy lidí. K jeho atributům patří žebrák, plášť, malomocný, kůň a husa (podle legendy se prý ukryl v hejnu hus, když nechtěl přijmout hodnost biskupa). Je patronem mimo jiné vojáků, jezdců, kovářů, tkalců, krejčích, vinařů, pastýřů, hostinských, cestujících, chudáků a žebráků, zajatců, abstinentů, domácích zvířat a hus.

15. 11. a 16. 11. Pražské Národní zemědělské muzeum připravilo akci Letenská husa. Těšit se mohou na Svatomartinské husí slavnosti a košt Svatomartinského vína. Více informací na adrese nzm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám