Hlavní obsah

Hrad Svojanov stojí na rozhraní Čech a Moravy

Právo, Ludmila Žlábková
SVOJANOV

Prvním písemným dokladem o hradě Svojanov je zmínka ve Zbraslavské kronice. V ní se píše, že si český šlechtic Záviš z Falkenštejna přivedl po smrti první ženy Kunhuty na hrad Fürstenberk druhou ženu, uherskou princeznu.

Článek

Pevný kamenný hrad, založený počátkem druhé poloviny 13. století králem Přemyslem Otakarem II., byl totiž pojmenovaný tehdy módním německým názvem Fürstenberk.

Na hrad přibyla zvířata

„Letos na hrad zavítalo víc než 33 tisíc návštěvníků. Je to rekordní návštěvnost, která nemá v minulých letech obdobu. Myslím, že hrad lákal především novou expozicí s historickým inventářem, spoustou kulturních akcí, ale i zvířaty, které areál oživila. Máme tu mimo jiné stádo kamerunských koz a výstavu dravých ptáků a sov,“ pochlubil se kastelán Miloš Dempír.

Přesto je na hradě stále co vylepšovat. „Podařilo se nám obnovit fasádu nádvorního průčelí vstupní budovy, střechy věže, okapů paláce a dalších budov,“ vyjmenoval Dempír. Se svými spolupracovníky se snaží vrátit památce podobu z druhé půle 19. století.

:.Hradní věž má novou střechu.foto: Právo/Ludmila Žlábková

I když turistická sezóna již letos skončila, brána hradu se veřejnosti neuzavřela. V listopadu zůstane otevřen o víkendech areál hradu – věž, hradby, nádvoří a zahrada – a v provozu bude ve stejnou dobu též restaurace.

Kostel sv. Mikuláše

Svojanov zahrnuje několik samostatných částí – vlastní Svojanov, Starý Svojanov, Předměstí, Dolní Lhotu, Hutě, Studenec a osadu Korýtka. Jak již napovídají tato jména, osídlení se původně rozšířilo ze Starého Svojanova.

V něm se také dochoval gotický kostel sv. Mikuláše, postavený zřejmě stejnou stavební hutí a ve stejném období jako samotný hrad. Ve 14. století byl vyzdoben freskami, které se ve značné části dochovaly dodnes.

:.Hrad Svojanov bude letos v provozu ještě v listopadu o víkendech. Foto: Hrad Svojanov

Prohlídky kostela je možné domluvit v informačním centru.

Ve mlýně husí hody i výstavy

Turisté ve Starém Svojanově mohou navštívit také bývalý mlýn, zrekonstruovaný do stylové restaurace, v níž se konají i sezónní výstavy.

„Na podzim jsme vystavovali krajky, předtím například fotografie, chystáme se na obrazy,“ prozradila provozní Martina Hanusová, která věří, že do mlýna na konci listopadu dorazí i gurmáni. Konat se tu totiž budou husí hody.

Rady na cestu
Kostel sv. Mikuláše ve Starém Svojanově – otevřeno po dohodě na obecním úřad, telefon 461 744 130
Otevírací doba hradu Svojanov v listopadu o víkendech a státních svátcích od 9 do 17 hodin. Mimo uvedenou dobu je prohlídka hradu možná kdykoliv po dohodě.
Vstupné do hradu: areál – 15 korun, zlevněné 10 korun, malý prohlídkový okruh: 60 korun (zlevněné 40 korun), velký prohlídkový okruh: 90 korun (zlevněné 60 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Hrad Svojanov láká na šermířské turnaje

Pracovníci oddělení hradů a zámků ústředního pracoviště Národního památkového ústavu jsou autory nové interiérové instalace tzv. Nového stavení na hradě...

Výběr článků

Načítám