Hlavní obsah

Archeologové našli v Izraeli text z doby krále Davida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelští archeologové se domnívají, že našli nejstarší hebrejsky psaný text. Je to pětiřádkový nápis na kousku keramiky staré 3000 let. Střep byl nalezen na pahorku, kde stálo v době vlády starozákonního krále Davida opevněné město. Oznámil to Jossi Garfinkel z Hebrejské univerzity, který dohlíží na vykopávky jižně od Jeruzaléma.

Článek

Místo se nalézá poblíž vesnice Bejt Šemeš, tedy v někdejším hraničním pásmu oddělujícím hornaté území obývané Izraelity od pobřežní oblasti Filištýnů. Z pahorku, na němž byl střep nalezen, je vidět údolí Elah, kde David podle legendy bojoval s filištýnským obrem Goliášem.

3000 let stará keramika

Střep o velikosti 15x15 centimetrů našel jeden z dobrovolníků v červenci poblíž schodiště a kamenné vany vykopaného domu. Nápis na něm je v předkanaánském písmu, jež bylo používáno před vznikem písma hebrejského.

V téže vrstvě jako střep byla nalezena také spálená olivová pecka, jejíž stáří se podařilo určit pomocí uhlíkové metody. Pochází z let mezi 1000 až 975 před naším letopočtem, tedy ze zlatého období Davidovy vlády.

Za nejstarší hebrejské texty byly dosud považovány pergamenové svitky nalezené u Mrtvého moře. Ve srovnání s novým nálezem jsou o 850 let mladší.

Rozluštili už některá slova z textu

Učenci se nyní snaží nalezený fragment textu přečíst a podle všeho jim to potrvá několik měsíců. Prozatím identifikovali slova soudce, otrok a král. Není ale jisté, zda jsou autory textu nutně Izraelité, protože kanaánské písmo v té době používali i ostatní obyvatelé oblasti.

Garfinkel si je ale jist, že je text hebrejský, a dokazuje to identifikací slovesa dělat. Sestává ze tří písmem a podle tohoto archeologa existuje jenom v hebrejštině. "To nás vede k domněnce, že je to hebrejština a že je to nejstarší dosud nalezený hebrejský nápis," řekl.

Někteří jeho kolegové se nechtějí unáhlit. Souhlasí s tím, že je to nejdelší fragment nápisu psaný předkanaánským písmem, ale vyvozovat z toho, že jde o hebrejštinu, je podle nich předčasné.

Reklama

Související články

Jeruzalémská Zeď nářků se začíná drolit

Kameny Zdi nářků, nejposvátnějšího místa judaismu, se začaly drolit, a zeď proto musí podstoupit opravu, aby byli ochráněni věřící, kteří se před ní modlí....

Výběr článků

Načítám