Hlavní obsah

Zámek Hluboká zahajuje nekonečnou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Zámek Hluboká zahájí v listopadu v podstatě nekonečnou sezonu, poprvé ve své historii totiž otevře i zimní prohlídkovou trasu. Lidé uvidí devět místností, v nichž se bude topit. Prohlédnou si soukromé schwarzenberské apartmány, atraktivní bude hlavně možnost spatřit, jak bydlel poslední majitel zámku Adolf Schwarzenberg. O návštěvu zámku v zimě je už nyní velký zájem, celoroční provoz se připravuje také v Českém Krumlově.

Článek

Hluboká se poprvé otevře 4. listopadu, jihočeští památkáři tím jako první v České republice zavedou pravidelný návštěvnický provoz v zimě. Základem prohlídky se stane dosavadní trasa B rozšířená o tři místnosti.

"Chceme tím odpovědět na dlouhodobé volání subjektů podnikajících v turistickém ruchu, aby se památky na zimu neuzavíraly," řekl ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Plánují vytvoření Hradního muzea v Českém Krumlově

Dalším krokem bude vytvoření Hradního muzea na zámku v Českém Krumlově, které je v plánu v roce 2011. Žádost o peníze z takzvaných norských fondů se dostala do užšího výběru a příští rok na jaře je šance, že památkáři na tento projekt získají dotaci 40 miliónů korun.

Poptávku turistů i úskalí provozu mimo hlavní sezonu nyní ověří památkáři v devíti komnatách hlubockého zámku, který patří k nejnavštěvovanějším historickým objektům v tuzemsku. Šest pokojů bylo od jara do podzimu součástí trasy B, další tři budou zpřístupněny nově.

"Jedním z nejzajímavějších je apartmán posledního majitele zámku Adolfa Schwarzenberga, který byl po 50 letech rekonstruován. Z 95 procent je autentický," uvedl hlubocký kastelán Miroslav Pavlíček, podle něhož byla většina předmětů v depozitářích. Podkladem pro jejich rozmístění se staly seznamy mobiliáře z 50. let a dobové fotografie. Akumulační kamna budou místnosti vytápět na deset, maximálně 15 stupňů.

Kolem Vánoc Hlubokou navštívilo až 500 lidí denně

Některé termíny zimních prohlídek Hluboké jsou už teď naplněné. Velký zájem není překvapením, protože při adventních prohlídkách, které tento objekt tradičně otvíraly o víkendech kolem Vánoc, sem přicházelo denně 300 až 500 návštěvníků, někdy až 800 lidí. Šance vidět zámek o svátcích lákala hlavně rodiny s dětmi, na novou nabídku dlouhé sezony víc reagují cestovní kanceláře.

"Velký zájem je ze zahraničí, hlavně z Moskvy a Petrohradu. Některé středy a čtvrtky budou velice silné," předpokládá Pavlíček. Upozornil, že místnosti na této trase jsou menší a je v nich poměrně hodně drobných exponátů, proto bude velikost skupiny omezená jen na 20 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tip na výlet: Manětín, Valeč a Chýše

Karlovarsko není jenom společenský ruch v blízkosti kolonády. Míst, která zanechají dojem, je tu dost, klidně pro jednou můžeme lázně zcela vynechat. Stejně...

Výběr článků

Načítám