Hlavní obsah

Ve Štýrsku si přijdou na své milovníci všech typů zimních sportů

Právo, Bohuslav Borovička

Jihorakouské Štýrsko, v němž se nachází například proslulý masív Dachsteinu, právě dokončuje poslední přípravy k tomu, aby plynule rozjelo letošní sezónu zimních dovolených. Součástí nabídky jsou nejen radovánky na horských svazích, ale také nejrůznější relaxační aktivity.

Foto: Profimedia.cz

Nad hranicí stromů táhnou své stopy freerideři.

Článek

Ve Štýrsku se lyžařské terény nacházejí ve výšce od dvou set metrů nad mořem až do tří kilometrů. Jsou tam upravené sjezdovky, ale také svahy, na nichž lze lyžovat ve volném terénu. Dostatek sněhu zajišťuje nejen nadmořská výška, ale také zasněžovací zařízení, jímž jsou sjezdovky vybaveny.

Lyžování bez hranic

Prostor mezi vrcholy Schladminger Tauern a masívem Dachsteinu je jednou z pěti nejlepších lyžařských oblastí Rakouska. Umožňuje lyžování v devíti zimních střediscích (Schladming Planai/Hochwurzen, Hauser Kaibling, Reiteralm/Fageralm, Stoderzinken, Galsterberg, Ramsau, Dachstein Gletscher, Planneralm, Resneralm) s 223 kilometry upravených lyžařských tratí a 111 lanovkami.

:. Na svazích jsou horské chaty, kde si lyžaři mohou odpočinout a ochutnat místní speciality. Foto Steiermark Tourismus/Harry Schiffer

Srdcem této oblasti je lyžařská houpačka čtyř vrcholů mezi Haus im Ennstal, Schladming– Rohrmoos a Pichl. Sjezdovky, na nichž se také jezdí závody Světového poháru, jsou součástí největšího lyžařského světa Rakouska Ski Amadé, která rozšiřuje požitek z lyžování i za hranice samotného Štýrska.

Ráj pro snowboardisty

Oblast Schladming–Dachstein je považována za průkopníka ve snowboardingu. Tamní horské vrcholy tvoří kulisy pro perfektní powdersessions nebo pro skoky v profesionálně upravených snowparcích Planneralmu a Hochwurzenu.

Když se řekne snowboard, musí se také říci Kreischberg. Tam se nachází největší U-rampa Evropy ve snowboardové MS-aréně a šest dalších lyžařských svahů činí region tím nejlepším místem pro všechny snowboardisty, freeridery a lyžaře. Jedenáct lanovek a vleků jen v Kreischbergu vyváží vyznavače zimy až do výšky 2118 metrů. Široké carvingové sjezdovky s měřením rychlosti radarem. Dokonce ani dlouho po západu slunce není se sněhem konec – jezdí se na sjezdovce ozářené reflektory.

Pohodovou stránku zimy naleznete okolo zasněžených jezer Ausserlandu v Salcbursku, kde se snoubí požitek z lyžování s kultivovanou tradicí. Na rozmanitých sjezdovkách Loseru a Tauplitzu a v nových zábavních parcích si lyžaři a snowboardisti užijí stejně – bez dlouhého čekání u vleků. Nad hranicí stromů táhnou své stopy freerideři.

:. Každé středisko má prostor i pro snowboardisty.

Foto Steiermark Tourismus/Leo Himst

Další výhodou je, že člověk neztrácí čas přejezdy mezi hotely a sjezdovkami. Ve většině míst funguje systém „z postele rovnou na lyže“. Z hotelů se vychází přímo ke stanicím lanovek.

Atrakce pro děti

Zimní zábavu na míru naleznou požitkáři a malí i velcí začátečníci mezi vinicemi a vlastí lipicánů v sedmi lyžařských oblastech Západního Štýrska – Mara Lankowitz, Salzstegl, Hirschegg, Modrach, Hebalm, Pack a Gaberl.

Kromě zmíněných sedmi desítek lyžařských škol mají ve štýrských zimních střediscích i mnoho dalších atrakcí. Patří k nim lyžařské školky, cvičné vleky, čarovné koberce, výhodné paušály v Zemi ledních medvědů v Tauplitz. V lyžařské oblasti Resneralm/Donnerbaschwald mají dokonce senzaci – 1. rakouskou dětskou lyžařskou houpačku s pěti hektary sjezdovek a se čtyřmi vleky.

Rady na cestu
Štýrsko je z ČR poměrně snadno a rychle dostupné několika směry podle zamýšleného cíle cesty. Z Mikulova přes Vídeň a po dálnici A2 směrem na Štýrský Hradec. Druhá možnost je jet ze západních, nebo jižních Čech na Linec a za ním odbočit na dálnici A9. Třetí cesta vede do Salcburku a za ním po dálnici A10.
Českým občanům, držitelům evropské karty pojištěnce, se v Rakousku dostane stejné neodkladné zdravotní péče jako místním občanům. To však platí pouze o veřejném, nikoliv o soukromém, zdravotnictví.
Je několik důvodů pro to, aby člověk uzavřel před cestou na lyže komerční zdravotní pojištění. To je zpravidla nižší než různé druhy spoluúčasti, které pacient hradí. Podstatné však je, že běžné zdravotní pojištění nazahrnuje náklady na převoz pacienta (v nejhorším případě jeho ostatků) do ČR.

Reklama

Související články

Snowboardová sezóna: to nejlepší na konec

Je konec zimy, ale vyznavači zimních radovánek se konečně dočkali až nečekaného množství nového sněhu i prašanu. Hlavně v Alpách jsou nyní vynikající podmínky....

Výběr článků

Načítám