Hlavní obsah

Zámecký park ve Veltrusích se na podzim plní cyklisty a milovníky hry pentanque

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprezentativní podobu zámku ve Veltrusích, o kterou se v 18. století postaral hrabě Václav Antonín Chotek, zničila voda, která zalila zámek i s přilehlým parkem při povodni v roce 2002. Dohněda zbarvená budova je zavřená dodnes, park, který je však po celý rok plný návštěvníků.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Zámek je pro veřejnost uzavřen, v parku to ale po celý rok žije.

Článek

Zámeckým parkem ve Veltrusích a rovinou kolem Vltavy se prohánějí především cyklisté. Nové stezky se pro ně v parku otevřely před několika měsíci. Stejně jako ostatní návštěvníci se i oni mohou zastavit u architektonických zajímavostí areálu, které v posledních letech velmi prokoukly.

Laudonův pavilón, původně stavidlo na vodním kanálu, má čerstvou vnitřní výmalbu, kterou však uvidíte, jen když cestu absolvujete v letní sezóně s průvodcem. V severní části parku je Červený mlýn postavený v roce 1717. V sezóně je možné zajít i do unikátních historických skleníků s fungujícím systémem kanálového vytápění. Nejzajímavější je ale určitě takzvaný Egyptský kabinet.

Napoleon inspiroval stavbu Egyptského kabinetu

Inspiraci pro jeho stavbu nalezli vzdělaní Chotkové v knize La Description de l´Egypte, kterou po Napoleonově tažení do Egypta sepsali jeho badatelé. Výtisků díla, jež mělo pět svazků, bylo jen pár, ale majitelům zámku se je podařilo získat. Dnes mohou povídání o egyptských dobrodružstvích vstřebat návštěvníci na zámku Kačina.

Při procházce či projížďce parkem se ocitnete v lužním lese, několikrát také překřížíte vodní kanály. Voda v prostoru s mnoha vzácnými druhy ptáků i chráněnými brouky hraje jednu z hlavních rolí – povodeň na začátku 18. století vymlela v areálu nové koryto Vltavy a obě ramena vytvořila jakýsi ostrov.

Další velká voda přiměla majitele začít s regulací řeky a vymyslet koncepci, která by to vše vzala do úvahy. Přibyly pavilóny, mostky, plastiky a v moderním parku anglického typu se panstvo v korytě kanálu projíždělo na loďkách. O obnově této tradice uvažuje i dnešní správa zámku.

Zámek je stále zavřený

Na zámeckém nádvoří sice najdeme upravené záhony kvetoucích měsíčků a do konce října otevřené výstavy v bývalém špýcharu, ale vlastní reprezentativní sídlo Chotků je po povodni před šesti lety stále uzavřeno. Chybí ještě nejméně pět set miliónů korun, aby se zaskvělo v plné kráse.

Se stavbou zámečku se začalo na začátku 18. století a Václav Antonín Chotek z něho udělal jedno z nejvýznamnějších děl barokní architektury v Čechách. V prvním patře byly reprezentační prostory, dvůr na severu byl uzavřen řadou alegorických soch, které představovaly měsíce a roční období.

:. Vodní kanály jsou neodmyslitelnou součástí zámeckého parku.foto: Právo/Miroslav Sova

Znalci soch lidských ctností a neřestí z východočeského Kuksu okamžitě odhalí jejich tvůrce – nepoměrně menší postavy pocházejí také z dílny Matyáše Brauna. Smutně shlížejí na fasádu zámku ukrytou za lešením. Příslibem lepších, veselejších časů tak byl v době naší návštěvy snad jen turnaj v pétanque, hry známé už od starověku. Účastníci bojů v házení koulemi samozřejmě dorazili na kolech.

Jak se dostat do zámeckého parku

Pro milovníky pěších pochodů jistě nebude problém urazit z Prahy trasu dlouhou asi 25 kilometrů. Nejlepší je začít u zoologické zahrady a pokračovat podél břehu Vltavy. Stejnou trasu je možné absolvovat také na kole. Cesta se dá v letním období zkrátit tak, že případní výletníci dojedou vlakem do Libčic nad Vltavou a poté se přívozem dostanou na druhou stranu řeky.

Kdo zvolí jako dopravní variantu auto, musí se připravit na to, že po odbočení z teplické dálnice u Úžic se značení zámku bude stále měnit. Na křižovatce ve Veltrusích je ale v podstatě jedno, kam motoristé odbočí. Cesta vlevo vede kolem architektonicky zajímavé hráze přes Vltavu – na most ale auta nesmějí, takže se dá do vedlejších Hleďsebe dojít jen pěšky.

Tato cesta končí u vjezdu do zámku u autokempu Obora, hlavní brána na druhé straně areálu zámku je blízko parkoviště ve Veltrusích. Auto si vedle místního úřadu můžete odložit bez poplatku, jen dá trochu práci ho najít, protože značení je při příjezdu od Prahy nevýrazné.

Příměstské linky jezdí také z Prahy

Samozřejmě do města kousek od metropole jede také autobus městské hromadné dopravy. Od stanice metra Kobylisy je to číslo 370 směrem na Kralupy nad Vltavou. Jak se ale říká na informačním webu města Veltrusy, před odjezdem je nutné zkontrolovat, že autobus do Veltrus opravdu zajíždí, protože celkem nelogicky nějaké autobusy s číslem 370 končí v Odolené Vodě a další jedou do Kralup, ale ne přes Veltrusy.

Reklama

Související témata:

Související články

Tip na výlet: Manětín, Valeč a Chýše

Karlovarsko není jenom společenský ruch v blízkosti kolonády. Míst, která zanechají dojem, je tu dost, klidně pro jednou můžeme lázně zcela vynechat. Stejně...

Výběr článků

Načítám