Hlavní obsah

Chorvatsko se chystá regulovat "divoké" potápění v moři

– BĚLEHRAD

Potápění v pobřežních vodách Chorvatska má ještě do konce tohoto roku upravit nový zákon. Cílem opatření má být snížení počtu osob, kteří v Jaderském moři každoročně při ponorech zahynou, napsal ve středu chorvatský deník Slobodna Dalmacija.

Článek

Zákon by měl podle deníku, vycházejícím v přístavním městě Split, zavést pořádek a zajistit větší bezpečnost pro tisíce sportovních a příležitostných potápěčů, především z ciziny, kteří obvykle nedodržují pravidla a potápí se i v zakázaných oblastech.

Jde často o účastníky potápěčských výprav, na které jejich organizátoři nemají povolení. Za nedodržení zákona budou podle chorvatských médií hrozit pokuty až do výše 43 000 eur (asi 1,1 milionu Kč).

V Chorvatsku zemřelo letos do začátku září podle údajů českého ministerstva zahraničí dvacet Čechů, z toho čtyři potápěči. Velkou pozornost letos vzbudilo úmrtí kameramana potápěčské expedice Garibaldi, jenž zahynul při vynořování z devadesátimetrové hloubky. Česká výprava tehdy monitorovala vrak italského křižníku Garibaldi, který se v roce 1915 potopil u chorvatských břehů.

Členové expedice pak byli souzeni za nedovolený způsob ponoru a za porušení právních norem upravujících podmořský výzkum. Soud v Dubrovníku v září Čechy potrestal pokutou a zakázal jim další ponory k vraku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám