Hlavní obsah

Deset nejlepších míst k potápění na světě

Novinky, lap

Slunění na pláži nemusí být podstatou ideální dovolené pro každého. Stále více Čechů poslední dobou vyhledává ve svém volném čase spíše adrenalin a dobrodružství. Velké oblibě se u nich těší například potápění a šnorchlování. Za touto zábavou se často vyplatí urazit i více kilometrů, protože některá místa na světě, jako například Belize nebo Kuba, jsou pro potápění jako stvořená.

Foto: Profimedia.cz

Bohatý mořský život láká i české potápěče.

Článek

Tisíce českých turistů jezdí každoročně za potápěním. Neoblíbenějšími českými potápěčskými destinacemi jsou Chorvatsko a Egypt, ale čím dál více Čechů vyráží za potápěním do vzdálené exotiky, říká Tomio Okamura člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

1. Šarm el-Šejk, Egypt

Rudé moře nabízí korálové útesy, vraky potopených lodí, bohatý podmořský život, který je viditelný při pouhém šnorchlování.

:. Potápění Sharm-el-Sheikh v Egyptě Foto: Pro Novinky Klára Bezemková

2. Velký bariérový útes, Austrálie

Největší korálový útes na světě měří 2000 km. Nabízí na 400 druhů korálů, 1500 druhů ryb, delfíny, mořské želvy a velryby.

3. Kuba

Nejlepší je zátoka Maria la Gorda západně od Havany a souostroví Jardines de la Reina, kde dostane povolení jen 350 potápěčů ročně. Kromě korálů a velkých hub můžete pozorovat i rejnoky, barakudy a žraloky.

:. Korálový útes u Sharm-el-Sheikh v Egyptěfoto: Novinky/Foto archiv

4. Maledivy

Na Maledivách si vás získají korály a unikátní fauna, především obří rejnoci manta.

5. Belize

Korálové útesy v oblasti Hol Chan leží v malé hloubce jsou vhodné především pro milovníky šnorchlování. Dalším potápěčským rájem jsou korálové atoly Shark-Ray Alley. Belize nabízí podívanou na velké rejnoky a několik druhů žraloků.

:. Kromě korálů a velkých hub můžete pozorovat i rejnoky, barakudy a žraloky. Foto: Pro Novinky Klára Bezemková

6. Cozumel, Mexiko

Tento ostrov získal popularitu mezi potápěči díky Jacquesu Costeauovi, který tam natáčel jeden ze svých proslulých dokumentů.

7. Turks a Caicos

Toto souostroví v Karibiku nedaleko Baham má stovky mil panenských korálových útesů, liduprázdné bílé pláže a výhodou je i málo běžných turistů.

:. Lákadlem zůstávají korály i barevné rybky.Foto: Pro Novinky Klára Bezemkováfoto: Novinky/Foto archiv

8. Maui, Havaj

Tuhnoucí láva vytvořila zajímavé útvary, kde sídlí mnoho živočichů. Vyskytují se zde mořské želvy, rejnoci, malí koráloví žraloci, velryby i mořští ježci. Nejpopulárnějším mořským parkem je Molokini Crater.

9. Borneo, Malajsie

Nejpopulárnější je ostrov Sipadan, který vytvořili korály na vrcholu vyhaslé sopky. Hojný výskyt karet, želv, barakud, makrel, kladivounů či žraloků obrovských.

:. Korály nejsou příliš hluboko a jsou tak ideální pro šnorchlování. Foto: Pro Novinky Klára Bezemkováfoto: Novinky/Foto archiv

10. Saint Croix, Americké panenské ostrovy

Ostrov s největším korálovým útesem v Karibiku je unikátní i díky různým druhům korálů. Pro potápěče jsou největšími atrakcemi zatopené kaňony a potopené vraky lodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt láká také milovníky potápění

Tak, jak se díky klesajícím cenám letenek a expanzi levných aerolinií "zmenšuje svět", stávají se pro Čechy dříve nedostupné destinace běžnými místy,...

Ráj levného potápění: egyptská Safaga

Safaga je malebné městečko vzdálené od známého letoviska Hurghada přibližně 40 kilometrů. Počasí je zde téměř pořád slunečné a obloha bez mraků. Místní mluví...

Pryč ze studené zimy, například na Mauricius

V České republice je právě nyní v plném proudu sezóna zimních exotických dovolených, které u nás zaznamenávají velké meziroční nárůsty. Jednou z horkých perel,...

Výběr článků

Načítám