Hlavní obsah

Čajový ostrov Srí Lanka je perlou v Indickém oceánu

Právo, Bohuslav Borovička

Srí Lanka je obrovskou tropickou zahradou plnou neobvyklých rostlin, v níž je vzduch prosycen exotickými vůněmi. Její vnitrozemí skrývá památky po dávných civilizacích i rozlehlé čajovníkové plantáže, zvnějšku je lemována plážemi, jež omývají vody Indického oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Cejlonu lemují zlatavé písečné pláže omývané vodami Indického oceánu.

Článek

Se Srí Lankou, bývalým Cejlonem (místní běžně používají oba názvy) si matka příroda opravdu pohrála. Dala ostrovu tvar perly a našla mu místo kousek nad rovníkem, kde se teplota vzduchu i okolního moře pohybuje celý rok okolo 27 stupňů.

V kraji Nuwara Elija, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, ale znají i husté ranní mlhy a teploty tam mohou klesnout až na deset stupňů. Ještě chladněji je v nejvyšších horách, které sahají až do výšky dvou a půl kilometru.

Na pobřeží, dlouhém 1600 kilometrů, jsou nejkrásnější pláže v okolí města Trincomalee na východě země. Turisticky nejnavštěvovanější je ale oblast na jih od metropole Kolomba, směrem ke Galle. Tam je největší výběr hotelů a odpočinkových komplexů s příslušnými službami.

Města na pobřeží

Jak už bylo řečeno, nejdelší a nejhezčí cejlonské pláže jsou na východě ostrova u města Trincomalee a směrem na jih k městu Batticaloa. Kvůli velké vzdálenosti od mezinárodního letiště u Kolomba a také z obav o bezpečnost tam příliš mnoho turistů v posledních letech nejezdí. Přicházejí tak o možnost strávit dovolenou v prostředí, které je „více cejlonské“ než protější, západní strana ostrova.

:. Rybaření na Srí Lance může někdy být i trochu nepohodlné.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Nejoblíbenějším turistickým resortem na ostrově je Hikkaduwa na jihozápadě ostrova. Je tam rozlehlá čistá pláž, před níž je korálový útes. S brýlemi a šnorchlem tam lze pozorovat čilý a pestrobarevný svět pod hladinou. Pláže nabízí všechny obvyklé kratochvíle a stejně dobře vybavené je i „zázemí“, restaurace a obchody všeho druhu.

V přibližně stejné míře to platí i o dalších přímořských letoviscích mezi hlavním městem Kolombem a jihocejlonským Galle, jako jsou Negombo (severně od Kolomba), Wadduwa, Kalutara, Beruwala, Ambalangoda a o některých dalších na jihovýchod od Galle.

Na Cejlonu žije ve volné přírodě, přesněji řečeno v rezervaci, která zabírá desetinu plochy ostrova, kolem dvou a půl tisíce slonů. Dalších zhruba osm set jich je zdomácnělých. Sloni patří od nepaměti k životu ostrovanů. Dobře vychovaný slon údajně rozumí několika desítkám povelů a rozezná až pět různých předmětů, které na požádání podá.

Zdomácnělí sloni jsou nezbytnými účastníky svátků a slavností, při nichž drží čestnou stráž, nebo slavnostně oděni kráčejí v procesích. Vzhledem k tomu, že svátků, zejména těch náboženských, jsou v zemi každý rok zhruba tři desítky a některé trvají řadu dní, zdálo by se, že pro samé oslavy nemají sloni na nic jiného čas.

Opak je pravdou, sloni jsou pověstní pracanti. Co do počtu odpracovaných dní a hodin se sice nepřetrhnou, a od března do května, kdy je nejtepleji, nepracují vůbec. Po zbytek roku pracují tak pět hodin denně a po třech odpracovaných dnech mají dva na odpočinek.

:. Při těžbě dřeva nebo při obnově čajovníkových plantáží jsou ale sloni nenahraditelní. foto: Právo/Foto archiv

Při těžbě dřeva nebo při obnově čajovníkových plantáží jsou ale sloni nenahraditelní. Na prudkém nerovném lesním svahu dokážou to, co nesvede žádný traktor a při dobývání staletých keřů čajovníku nadělá jeden slon za svých pět hodin tolik práce, co padesát chlapů za celý den.

V žádném cirkuse neuvidíte takovou podívanou jako na pile, kde sloni přenášejí pětimetrové klády nebo je šikovně nakládají na obrovský tahač. Na jejich chování je vidět, že si při práci hrají a že také přemýšlejí.

Překrásná je podívaná, když se sloni koupou, což je pro ně naprosto nezbytný každodenní rituál. Polévají se, drhnou se v písku, slůňata zalezou do vody celá, nad hladinu trčí jen kousek chobotu. Volně žijící sloni podstupují kvůli koupeli i každodenní mnohakilometrové pochody.

Rady na cestu
Srí Lanka leží v tropickém pásmu, teplota se celý rok pohybuje kolem sedmadvaceti stupňů, což platí jak pro vzduch, tak pro vodu v moři. Hlavní sezóna je od konce října do poloviny dubna. Od května do října je zejména na jihu a jihozápadě období dešťů.
Vnitrozemí jižní části ostrova je hornaté, nejvyšší vrchol Pidurutalágala měří 2518 metrů. Díky tomu se na ostrově pěstují nejen tropické plodiny, ale i např. jablka nebo vinná réva.
Pro dovolenou na Srí Lance nepotřebují držitelé pasů ČR víza. Není předepsané žádné povinné očkování, ale je dobré uzavřít pojištění léčebných výloh. Úředními jazyky jsou sinhálština a tamilština a všeobecným dorozumívacím jazykem je angličtina.
Měnou je srílanská rupie (cca 100 rupií je 1 US dolar).
Časový posun proti ČR je plus pět hodin a doba letu z Prahy asi 11 hodin.
Na Srí Lance zdědili po Britech jízdu vlevo a v mnoha případech i zásuvky v hotelových pokojích. Nemáte-li k nabíječkám svých baterií příslušný adaptér, půjčí vám ho v recepci hotelu.
Srí Lanka je velmi přátelská země. Přes občasné výbuchy násilí na severu tam návštěvníkům nehrozí žádné zvláštní nebezpečí.

Jak šla staletí

Doložené dějiny Srí Lanky sahají do hloubi pěti staletí před naším letopočtem. V prvním tisíciletí n. l. se na ostrově usadil buddhismus, k němuž se hlásí tři čtvrtiny z téměř 20 miliónů obyvatel. Druhou nejpočetnější skupinou jsou hinduisté, po nich následují muslimové a křesťané.

Království Lanka se v 16. stol. pokusili obsadit Portugalci, po nich Nizozemci, ale povedlo se to až Britům na počátku 19. stol. Ti pronikli přes hradbu hor hluboko do vnitrozemí a obsadili královské město. Po odchodu Britů byla 2. února 1948 vyhlášena nezávislost. Po Britech zůstal název země Cejlon, podle jména ostrova. Později byl změněn na Srí Lanku. Obyvatelé běžně používají obou názvů.

Reklama

Související témata:

Související články

Srí Lanka je rájem nejen pro fotografy

Málokde je na tak malé ploše prostředí natolik rozmanité, jako na Srí Lance. Tropické pobřeží, deštné pralesy, středomořské klima i vegetace v horách.

Belize: podmořský i pozemský ráj

Belize je poměrně malou zemí, ležící na východním pobřeží Střední Ameriky. Sousedí s Guatemalou, Mexikem a také s Karibským mořem. Hlavní turistickou atrakcí...

Výběr článků

Načítám