Hlavní obsah

VIDEO: Turisté v Praze mají svůj okruh i pod zemí

Právo, Jana Šprunková

Návštěvníci i obyvatelé české metropole mají unikátní možnost zjistit, co skrývá prastaré město pod svým povrchem. Nejde přitom jen o letmé nahlédnutí, během prohlídky pražskými kolektory mohou návštěvníci urazit až pět kilometrů.

Pražské podzemíVideo: ČTK

 
Článek

Zájemci sjedou pod zem výtahem ze Senovážného náměstí, projedou se důlním vláčkem, vyšplhají po několika kovových žebřících a nakonec si prošlápnou Královskou cestu, která kdysi vedla normálně po povrchu. Zpátky na zem se pak dostanou přes sklep jednoho z domů v Celetné ulici.

To vše umožňuje zájemcům prohlídka kolektorových tunelů, kterými je podzemí doslova prošpikováno. Prohlídku nabízí společnost Kolektory Praha za tři sta korun.

Z devadesáti kilometrů je zpřístupněno veřejnosti pět

„Kolektorových chodeb je pod Prahou devadesát kilometrů. Necelých pět kilometrů je zpřístupněno turistům,“ konstatoval ředitel společnosti Otakar Čapek. A ti mají na výběr čtyři trasy, z nichž ta popsaná patří sice k náročnějším, ale zároveň k nejoblíbenějším.

Kolektorové výlety, s nimiž se začalo loni, se zkrátka ujaly. „Prohlídkové trasy za necelý rok jejich fungování využilo přes dva a půl tisíce návštěvníků,“ uvedl náměstek primátora Pavel Klega (ODS) při včerejší prezentaci této podzemní atrakce. Zájemců stále a přibývá.

Původně se sice předpokládalo, že o podzemní návštěvy kolektorů budou mít zájem především skupiny (po 16 lidech), ale hlásili se i jednotlivci, a tak společnost kolektory přizpůsobila. Jednotlivci mohou do podzemí každou středu odpoledne.

Prohlídky probíhají ve skupině i jednotlivě

Dokonce byla zaznamenána kuriozita, kdy jeden zájemce zaplatil za celou skupinu, ale na prohlídku šel sám, aby měl průvodce jen pro sebe, a tím pádem i více času.

Pod zemí je uloženo 2400 kilometrů kabelů, vodovodní a plynové potrubí a další infrastruktura. V Celetné ulici jsou plynové lampy napájené právě z podzemí. Dostat se pod zem je pro nevítaného návštěvníka nemožné.

Nejenže by se tam ve tmě nejspíše utloukl, ale veškeré poklopy a vstupy hlídají čidla, a ta by okamžitě spustila poplach. Stejně jako v případě úniku plynu. Objednat si návštěvu podzemí mohou lidé i na webových stránkách www.kolektory.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemnou Prahou po stopách Rychlých šípů

Fanouškům Rychlých šípů bude v neděli 12. října po setmění patřit ulice U Obecního dvora poblíž Haštalského náměstí, oznámil starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS)....

Výběr článků

Načítám