Hlavní obsah

Od příštího roku by měli Češi jezdit do USA bez víz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Nejpozději začátkem příštího roku budou Češi jezdit do Spojených států bez víz. Vyplývá to z úterního prohlášení české velvyslankyně při Evropské unii Mileny Vicenové. Při setkání s novináři v Bruselu rovněž připomněla, že česko-americká dohoda by měla být ohlášena k 17. listopadu. "Dokončeny musí být už jen technické aspekty," řekla velvyslankyně.

Foto: Profimedia.cz

Nový systém ESTA pomůže zvýšit bezpečnost bezvízového programu, zejména kvůli hrozbě terorismu

Článek

Víza do USA teď nepotřebují jen občané z 15 starších členských států unie s výjimkou Řecka. Z nováčků z rozšíření po roce 2004, mezi nimiž jsou i Češi a Slováci, to ale platí jen pro Slovince. Američané bez víz jezdí do celé EU.

Některé země, které zatím nejsou do amerického programu zařazeny, nyní ale s USA finišují na dokončení posledních věcí potřebných pro zařazení do programu. Kromě Česka se hovoří o tom, že by do něj před koncem roku mohly být začleněny Slovensko, Maďarsko či Řecko a pobaltské země.

EU pohrozila zavedením víz pro americké diplomaty

Evropská komise, výkonný orgán unie, před časem pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro americké diplomaty, pokud by Američané letos svůj bezvízový program nerozšířili o další státy EU.

USA také už o prázdninách začali testovat elektronický systém povolování cest do USA (ESTA). Jde o to, že lidé ještě před cestou do USA vyplní internetový formulář. Od 12. ledna tento krok pak bude povinný pro všechny turisty ze zemí, které mají s USA bezvízový styk. Bude se to tak vztahovat i na lidi ze starých zemí EU, kteří tak doposud činit nemuseli. Obdobný formulář však také vyplňovali, avšak až při příletu do USA a nikoli pomocí internetu.

Elektronické povolení k cestám bude platit dva roky. Žádný poplatek se vybírat nebude, i když ho úřady v budoucnosti nevylučují; nyní Češi vízum platit musí.

ČR jako první podepsala s USA bilaterální memorandum

O vízech nyní s Washingtonem vyjednávají samostatně unijní země a zároveň o určitých aspektech i EU jako celek. Dvoukolejné vyjednávání, na němž se po vzrušených debatách Unie na jaře dohodla, je do určité míry výsledkem toho, že ČR jako první - k nevoli některých partnerů z EU - podepsala s USA bilaterální memorandum o porozumění, které mělo otevřít cestu k zařazení ČR do bezvízového programu.

V souvislosti s ESTA se také objevily obavy, zda nejde vlastně o náhradu víz jen pod jinou nálepkou. Evropská komise proto slíbila, že vypracuje v tomto směru analýzu. Její výsledky však zatím nezveřejnila.

USA však tvrdí, že o víza nejde. Říkají, že nový systém pomůže zvýšit bezpečnost bezvízového programu, zejména kvůli hrozbě terorismu. ESTA, který si jako podmínku pro rozšíření seznamu bezvízových zemí vymínil americký Kongres, by podle nich měla odhalit lidi, kteří se vyskytují na seznamech podezřelých osob, ještě před tím, než se vydají na cestu do USA.

Reklama

Související články

Zrušení víz do USA je na dosah

Počet odmítnutých žádostí Čechů o udělení víza do USA klesl z 9,5 procenta na 6,7 procenta. Oznámil to americký velvyslanec v ČR Richard Graber. Země...

Výběr článků

Načítám