Hlavní obsah

Štěchovice: turistický ráj kousek za Prahou

Právo, Miroslav Sova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divoká příroda kolem Vltavy - skály a lesy, to je typické okolí jednoho z nejznámějších center českého trampingu – Štěchovic. Z písní známou štěchovickou lagunu sice zalila přehrada a i rýžoviště zlata jsou už dávno minulostí, ale pro Štěchovice je teď zlatem hlavně turistický ruch.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Štěchovický most je technickým unikátem.

Článek

Dvacet kilometrů na jih od Prahy leží obec Štěchovice. Je zapsána především v povědomí těch, kteří někdy přišli do styku s trampingem. Ale současně je to jedna z hlavních bývalých i současných rekreačních oblastí pro obyvatele hlavního města.

Největší slávu obci přineslo založení prvních trampských osad ve třicátých letech minulého století. Právě tady, na březích tehdy ještě neregulované Vltavy, se první čeští trampové scházeli, a mnohé jejich osady fungují dodnes.

Výletní místo

Přestože divokou řeku s peřejemi a pověstmi opředenými Svatojánskými proudy už tady nenajdete, krásná příroda v okolí Štěchovic láká prakticky po celý rok. Štěchovice totiž svým návštěvníkům mají stále co nabídnout. Skály a lesy nad řekou ční na mnoha místech z vod přehrady velmi vysoko, a tak romantika z těchto míst ještě nezmizela.

Díky kopcovitému terénu a množství přírodních překážek zde nevznikly větší dopravní tepny a příroda zůstala ušetřena destrukci civilizačních vlivů. Dokonce i železnice se tomuto místu vyhnula. A tak milovníkům přírody nezbývá nic jiného než vzít batoh na záda a vyrazit poznávat ty nejkrásnější kouty v okolí pěšky po mnoha turistických stezkách.

Svatojánské proudy

Svatojánské proudy byly v minulosti jedno z nejnebezpečnějších míst na trasách vorů. Na vysoké skále nad těmito pověstnými peřejemi hledal inspiraci také Bedřich Smetana při komponování symfonické básně Má vlast.

Divoké peřeje s přehradou zanikly, ale rozeklané a příkré skály, pokryté lesy s osamělými chatami i chatovými osadami, nad vodou zůstaly. A právě lesy a po skalách nad vodní hladinou vede naučná stezka Svatojánské proudy.

Je přímou pokračovatelkou nejstarší turistické stezky u nás, která byla vyznačena Klubem českých turistů v roce 1889. Vine se zalesněnými svahy, ale také úzkými chodníky, vysekanými ve skále nad řekou. Tam, kde se jinak nedalo, jsou ve skále vyraženy úzké tunely, kterými stezka prochází.

:. Chatové osady jsou dnes vyhledávaným místem k rekreaci.foto: Právo/Miroslav Sova

Na 7 kilometrů dlouhé trase je celkem 12 zastavení, kde se turisté z informačních tabulí dozvědí zajímavosti nejen o okolní přírodě, ale také např. o historii plavení dřeva nebo o trampských osadách. Stezka prochází mimo jiné kolem nejstarší chatové trampské osady u nás. Osada Ztracenka byla založena už v roce 1918.

Autem, busem, lodí

Zajíždějí sem pravidelné spoje z Prahy stanice metra Smíchovské nádraží s maximálním intervalem třiceti minut. Cesta trvá okolo 35 minut. Samozřejmě že se dá cestovat i vlakem. Známý Posázavský pacifik jede do stanice Davle, kde je možné přestoupit na autobus do Štěchovic.

Autem trvá cesta ze Smíchova okolo dvaceti minut přes Zbraslav, Měchenice a Davli, stále po levém břehu Vltavy. V letní sezóně jezdí také pravidelný spoj po řece. Výhodou je, že jak v Praze, tak ve Štěchovicích je bezbariérový přístup, takže dopravu mohou k celodennímu výletu využít i hendikepovaní turisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěchovice dýchají romantikou

Ve známé trampské písni o babičce Mary se mimo jiné zpívá: "Štěchovická laguna když dřímá... " Štěchovická laguna a rýžoviště zlata jsou dnes již minulostí....

Výběr článků

Načítám