Hlavní obsah

Z potopené lodi u Kajmanských ostrovů vznikne korálový útes lákající turisty

Vyřazenou loď amerického vojenského námořnictva potopí Kajmanské ostrovy u svého pobřeží a očekávají, že kolem ní postupně vznikne korálový útes. Obrostlý vrak by měl přilákat hejna ryb a milovníky potápění z různých zemí.

Článek

Vlastnictví lodi USS Kittiwake má být převedeno na vládu Kajmanských ostrovů už během následujícího měsíce, uvedla manažerka projektu Nancy Easterbrooková. Z plavidla o váze 2290 tun, které bylo postaveno v roce 1945, je nejprve třeba odstranit všechny toxické materiály, a poté bude příští rok potopeno, aby se změnilo v umělý korálový útes.

Vrak lodi dlouhé 76 metrů by mohl přilákat velká hejna ryb do prázdných kajut a místností, řekl novinářům Charles Clifford, ministr pro turistický ruch Kajmanských ostrovů. "Naše mořské dědictví, náš zájem nabídnout rozmanité turistické atrakce a pevná víra v ochranu životního prostředí - to všechno jsou motivy, které nás ke koupi lodi vedly," dodal. Finanční pozadí transakce zveřejněno nebylo.

Kajmanské ostrovy, korunní kolonie Velké Británie s částečnou vnitřní samosprávou, už mají s podobnými kroky zkušenosti. V roce 1996 nechaly místní úřady u pobřeží v hloubce 18 metrů potopit sto metrů dlouhou ruskou loď. Její vrak, který už je pokrytý hustým nánosem mořských hub a korálů, se stal rájem mnoha druhů ryb i milovníků potápění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám