Hlavní obsah

VIDEO: Slovinsko - země jako stvořená pro adrenalinové sporty

Novinky, Michaela Urbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovinsko je zemí, která poslední dobou láká stále více turistů, je fascinující zejména svou ojedinělou přírodou – dominantou jsou bezpochyby vodopády a vápencové hory obklopující divoké řeky s průzračně tyrkysovou vodou. Není divu, že tato země přitahuje především milovníky adrenalinových sportů. Mezi nejoblíbenější patří rafting. Četné peřeje a široká koryta řek uspokojí nejen profesionály.

Článek

Adrenalin lidé získávají zejména na řece Soča, která protéká širokým údolím s příjemnými peřejemi přímo v horách. Na některých místech tu rozbouřená voda dosahuje té nejvyšší náročnosti. Říká se, že slovinské řeky jsou jedny z nejkrásnějších, ale také nejdivočejších. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní kůži.

:. Slovinsko vyniká přírodními krásami.foto: Stream.cz/Michaela Urbanová

Čeští záchranáři z cestovní kanceláře zaměřené na extrémní sporty po celém světě s námi vyjeli na jeden adrenalinový zájezd do Julských Alp, aby nám přímo na místě předvedli, o čem rafting v divokých peřejích je, jak se v rozbouřené a ledové horské vodě chovat a jaké situace zde mohou nastat.

:. Sjíždění divoké vodyfoto: Stream.cz/Michaela Urbanová

Skupina dobrovolníků pod dohledem profesionálů nasimulovala převrácení raftu přímo v peřejích. Vodáci uvízli uprostřed řeky na velkém kameni, odkud je pak záchranáři pomocí lana a člunu vytahovali ven. Předvedli, jakým způsobem lze postupovat při záchraně lidí.

Na řekách tohoto typu mohou nastat zcela neočekávané situace. Řeky jsou plné vápencových kamenů, které mohou být podemleté, což vytváří tzv. sifony – prohlubně, ve kterých se neustále točí voda. Je tak řídká, že se v ní nedá plavat.

:. V některých okamžicích adrenalin skutečně nechyběl.foto: Stream.cz/Michaela Urbanová

Člověka doslova pohltí a nechce pustit ven. Dostat se do sifonu není problém. I v takových případech je dobré vědět, jak si počínat. Na zájezdu, který jsme absolvovali, se jeden takový případ přihodil. Díky zkušeným instruktorům byli ale vodáci dobře proškolení a nikomu se nic nestalo.

Více informací o Slovinsku a adrenalinových sportech naleznete na serveru Aktivní dovolená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám