Hlavní obsah

Ko Samui je thajským ostrovem pro náročné turisty

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo, kokosové a kaučukovníkové plantáže byly hlavním zdrojem obživy obyvatel třetího největšího z thajských ostrovů až do konce 70. let minulého století. Pak se objevily první turistické vlaštovky – toulaví baťůžkáři, kteří zvěst o ostrovním ráji roznesli do světa.

Foto: Profimedia.cz

Ko Samui neboli ostrov Samui je zatím ještě velmi povedenou kombinací turismu a exotiky.

Článek

Zlom pak nastal ještě o něco později, v roce 1989 bylo dostavěno letiště a turisté se už nemuseli plavit z 80 kilometrů vzdálené pevniny. Místní úřady se začátkem 90. let zapřísahaly, že to nenechají zajít tak daleko, jako na ostrově Phuket, kde je hotel na hotelu, některé mají až deset pater a z toho původního tam kromě hezkých pláží nezůstalo dohromady nic.

Ostrov Ko Samui je dnes někde na půl cesty, ale bohužel se ještě nezastavil. Najdete tam turistické komplexy všech kategorií, ale i rodinné hotely a priváty a turistická infrastruktura se koncentruje hlavně podél šestikilometrové pláže Chaweng a nedaleké čtyřkilometrové Lamai.

Pláž Chaweng a Lamai se zlatavým pískem

Obě pláže jsou překrásné, široké se zlatavým pískem a veškerým vybavením pro slunění i pro nejroztodivnější plážové aktivity. Pláž Chaweng má hlubší zázemí jak ubytovacích zařízení, tak i barů, restaurací, diskoték, obchodů prostě všeho, čemu by se podle vzoru apresski mohlo říkat apres-beach. Je tam živěji nejen přes den, ale až do časných ranních hodin.

Pláž Lamai je o poznání klidnější, nejčilejší večerní zábava je tam soustředěna do jednoho místa, které ani zdaleka neskýtá takový výběr jako na Chaweng. Co je pro jednoho nedostatkem, může být pro druhého naopak výraznou předností.

Exoticky působí i bambusový bar na pláži Lamai. foto: Právo/Bohuslav Borovička

Předností celého ostrova Samui je rozhodně i to, že je tam dost míst, kam se dá vyrazit na výlet. Vodopády, plantáže páchnoucího durianu, motýlí „zoo“, můžete vidět opičí představení nebo se projet džunglí na hřbetě slona, zajet si do vnitrozemí s háji kokosových palem a farmářskými usedlostmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do Sidi Bou Said v Tunisku

Krásná Angelika se dostává do zajetí mocného sultána. Bičována, ohrožována muži a ženami žije v luxusním paláci uprostřed modrobílého městečka. Filmaři...

Výběr článků

Načítám