Hlavní obsah

Srí Lanka je rájem nejen pro fotografy

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokde je na tak malé ploše prostředí natolik rozmanité, jako na Srí Lance. Tropické pobřeží, deštné pralesy, středomořské klima i vegetace v horách.

Foto: Profimedia.cz

Na pobřeží, dlouhém 1600 kilometrů, jsou nejkrásnější pláže v okolí města Trincomalee na jihovýchodě země.

Článek

Ostrov je fotografickým rájem nejen pro svou nefalšovanou exotiku, ale i proto, že místní lidé se fotografují rádi. Nevyžadují bakšiš, neházejí kameny, ale ochotně a trpělivě pózují před objektivem.

Se Srí Lankou nebo s Cejlonem (místní obyvatelé běžně používají oba názvy) si matka Příroda opravdu pohrála. Dala ostrovu tvar perly a našla mu místo kousek nad rovníkem, kde se teplota vzduchu i okolního moře pohybuje celý rok kolem 27 stupňů.

V kraji Nuvara Elija, kde se v nadmořské výšce kolem tisíce metrů pěstuje nejlepší čajovník, ale znají i jinovatku a teploty tam mohou klesnout až na deset stupňů.

Nejen pláže stojí za návštěvu

Na pobřeží, dlouhém 1600 kilometrů, jsou nejkrásnější pláže v okolí města Trincomalee na jihovýchodě země. Turisticky nejnavštěvovanější je ale oblast na jih od metropole Kolomba, směrem ke Galle.

Tam je největší výběr hotelů a odpočinkových komplexů s příslušnými službami. Strávit dovolenou na Srí Lance jen na sluncem a mořem zalité pláži, by ale byla věčná škoda.

Rybaření na Srí Lance může někdy být i trochu nepohodlné.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Jedním z mnoha míst, která by měl člověk navštívit, je někdejší metropole Kandy. Za svůj význam vděčí hlavně Buddhovu zubu, jednomu ze dvou, které se podařilo vyhrabat z popela hranice, na níž Učitelovo tělo shořelo. Zub má svůj chrám, je denně třikrát uctíván a Kandy je díky němu jedním ze svatých míst pro všechny buddhisty.

Otcovražda potrestána bratrovraždou

Královským městem byla po dvě desetiletí i Sigiríja. V roce 477 n. l. zamordoval princ Kasijapa svého královského otce a zmocnil se trůnu. Tušil, že mu to jen tak neprojde, a tak si nechal postavit sídlo na nepřístupné Lví skále.

Měl tam paláce, bazény s vodotrysky, zahrady, galerii svých konkubín, z níž se část nádherných fresek dosud zachovala. Po otcovraždě následovala bratrovražda, Kasijapu ztrestal jeho starší bratr a skálu, poznamenanou tolika hříchy, všichni obloukem obcházeli. Našli ji až britští archeologové v 19. století.

Dalším z míst, kam pravidelně putují návštěvníci Srí Lanky, je Polonaruva. I ta bývala kdysi královským sídlem. Zůstal z něj areál buddhistických a hinduistických chrámů, mnoho pověstí a 13 metrů dlouhá socha ležícího Buddhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do Sidi Bou Said v Tunisku

Krásná Angelika se dostává do zajetí mocného sultána. Bičována, ohrožována muži a ženami žije v luxusním paláci uprostřed modrobílého městečka. Filmaři...

Výběr článků

Načítám