Hlavní obsah

Báje a mýty mínojského Knossu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heráklion je od roku 1972 hlavním a největším městem Kréty. Nachází se na severním pobřeží ostrova téměř uprostřed jeho délky. Ve starověku býval v oněch místech přístav královského města Knossos.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Knossos, opředený mýty a bájemi, je nejnavštěvovanějším místem Kréty.

Článek

Benátčané, kteří Krétu ovládli v roce 1204, město pojmenovali Candia, vystavěli mohutné, pět kilometrů dlouhé hradby, za nimiž postupně vznikl největší středomořský přístav. Na nábřeží se nachází rovněž bývalý arzenál, loděnice, v níž Benátčané stavěli a opravovali své galéry.

Podstatná část benátské pevnosti, dnes historického jádra Heráklionu, byla postavena v 16. století. Jejím symbolem je lev sv. Marka nad jednou z pevnostních bran. O tom, že pevnost byla vynikajícím dílem obranného stavitelství, svědčí i to, že ji Turci dobyli až po jedenadvaceti letech obléhání v roce 1669.

Kultura vás nemine

Ať se vypravíte na Krétu s úmyslem jen odpočívat na pláži nebo naopak zdolat všechny tamní dvoutisícovky, alespoň jeden výlet do civilizace vás nemine. Je to civilizace stará čtyři tisíciletí, civilizace mínojská, o níž se říká, že byla prvním vyspělým společenstvím v Evropě. Jejím symbolem je palácový komplex Knossos, vzdálený nějakých pět kilometrů od krétské metropole.

:. Dochované nástěnné malby v paláci v Knossufoto: Novinky

Obyčejně se říká, že ho objevil britský badatel Arthur Evans, ale hliněný kopec nad roklí začal jako první rozhrabávat jistý Minos Kalokerinos z Heráklionu. Teprve čtvrt století po něm se o tomto místě doslechl Evans a v roce 1900 začaly systematické archeologické práce, jejichž výsledek je dnes v Knossu k vidění.

Byl to také Arthur Evans, který tamní civilizaci nazval mínojskou. Inspirovala ho antická báje, v níž král Mínos nechal postavit labyrint, v němž ukryl Minotaura, bytost, která vzešla z hříšné lásky mezi královnou a posvátným býkem. Je to báje, v níž Daidalos ztratí svého syna Ikara a Theseus ztratí otce, když zapomene rozvinout bílé plachty.

:. Palác Knossos foto: Novinky

Co není k vidění v samotném Knossu, to najde návštěvník zcela jistě v Archeologickém muzeu v Heráklionu, které nesporně patří k nejlepším svého druhu.

Kréta v kostce

Festos

Dalším ze zajímavých archeologických nalezišť je Festos ve vnitrozemí, na jehož přestavbu už Evansovi nestačily síly a peníze, a proto zůstal zachován ve stavu, v němž byl odhalen.

Vai

Pláž na najzazším východě Kréty. Unikátní ji dělá jediný přirozený palmový háj v Evropě.

Malia

Není tak poutní jako Knossos a Festos, takže si návštěvník může vykopávky prohlédnout v klidu. Francouzští archeologové, kteří tam pracují, umístili k většině objektů nenápadné cedulky s označením, takže s pomocí plánku si dokážete představit co a kde stálo, k čemu patřil ten či onen sloup nebo stěna.

Samaria

Nejdelší soutěska v Evropě, měřící nějakých šestnáct kilometrů. V pevných botách v ní můžete absolvovat překrásný celodenní výlet, zakončení koupáním v moři.

Matala

Letovisko na jižním pobřeží. Je tam vysoký útes, vykotlaný jeskyněmi, osídlenými údajně již v pravěku. Později sloužily jako hrobky a naposledy se v nich na čas usadili v 60. letech minulého století příznivci hnutí hippies.

Posuneme-li se blíže k dnešku, pak se patří připomenout, že Kréta je rodištěm malíře z nejslavnějších – El Greka. Historicky i jinak bližší je nám další krétský rodák, Nikos Kazantzakis, jehož hrob je ve městě Heráklion. Byl přítelem Bohuslava Martinů, část svého Řeka Zorby psal v západočeském Božím Daru. K dalším slavným rodákům patří proslulý hudební skladatel Mikis Theodorakis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám