Hlavní obsah

Kutná Hora - město stříbra a magie

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se vypraví do Kutné Hory, měl by si předem naplánovat, co chce navštívit. Královské město toho nabízí tolik, že za jeden den nemůžete stihnout všechno.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pohled na Kutnou Horu od katedrály sv. Barbory

Článek

Jeho věhlas, sláva i bohatství byly založeny na objevu stříbra. To podle jedné z pověstí objevil mnich jménem Antonín z nedalekého kláštera v Sedleci. Čirou náhodou našel tři stříbrné pruty vyčnívající ze země. Antonín běžel ihned informovat opata svého kláštera. Aby se k objevenému stříbru nedostal někdo nepovolaný, přikryl místo nálezu svou mnišskou kutnou. Odtud se prý vzal název Kutná Hora.

Chce to přespat

Ve městě vládne nezapomenutelná magická atmosféra – té položili základ už zdejší středověcí alchymisté, jejichž stopa se zachovala dodnes, a místní obyvatelé ji dál rozvíjejí. ,,Památky stihnete přes den, ale magické město si vychutnáte hlavně při večerních procházkách nebo nočních toulkách,“ říká místní obyvatel Michael Kreuzer.

V okolí chrámu sv. Barbory je stále živo. foto: Právo/Josef Hora

Muzeum alchymie

Atmosféru středověké alchymie vám ještě přiblíží alchymistické muzeum. ,,Město má velkou tradici hutnictví, které bylo vždy spojeno se zpracováním rud, a tedy i alchymií, to je důvod, proč vzniklo muzeum právě zde,“ říká ředitel muzea Michal Pober a dodává: ,,Slavnostní otevření bylo v květnu 2002, od té doby nás navštívilo přes třicet pět tisíc lidí.

Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin (říjen až březen) a od 10 do 17 (duben až září),“ dodává ředitel Pober.

Stříbrnou cestou

Nemusíte být ale jen v Kutné Hoře. Okolo města vede hornická naučná stezka zvaná Stříbrná cesta. ,,Máme tady dva okruhy, severní a jižní. Oba měří asi dvanáct kilometrů a oba se věnují historii hornictví, geologie nebo minerálům. Oblíbenější je ten jižní, chodí tam více lidí,“ říká pracovnice infocentra na Palackého náměstí Petra Musilová.

Katedrála sv. Barbory v Kutné Hořefoto: Novinky/Lucie Poštolková

Na obou trasách je víc než deset zastávek s informačními tabulemi a můžete vidět vstupy do dolů, štoly, propadliny, haldy, ale i přírodní rezervace a kulturní či archeologické památky. Naučná stezka je volně a celoročně přístupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám