Hlavní obsah

Hotelům ve středních Čechách ubývá klientů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zahraničních turistů se v pololetí snížil ve čtyřech krajích republiky, největší pokles zaznamenaly hotely ve středních Čechách a na Vysočině. Zatímco celkově do České republiky za první pololetí tohoto roku přijelo 3,12 miliónu zahraničních turistů, což je meziročně o 3,6 procenta více. Vyplývá to z údajů, které dal k dispozici ČSÚ.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Turisté si prohlížejí centrum Prahy, zavítali i k proslulé hospodě U Fleků.

Článek

Dlouhodobě nejnavštěvovanějším regionem České republiky zůstává Praha, kde letos v pololetí přespalo 1,87 miliónu cizinců, což je o 3,4 procenta více než v první polovině loňského roku. Podíl Prahy na celkové návštěvnosti se nezměnil, pohybuje se těsně pod 60 procenty.

Zahraniční návštěvníci se většinou ubytovávají v Praze

Naopak pokles zájmu zaznamenal Středočeský kraj, kde ubylo přes 8 procent turistů. „Před pár lety jsme měli kapacity vyčerpané, teď máme pořád nějaká místa volná. Mám pocit, že taky hodně přibylo různých hotelů, tak je asi větší konkurence,“ potvrdila Právu provozovatelka několika penziónů v kraji a v Praze Jana Doležalová.

Ze zahraničních turistů nejvíc využívají služeb českých hotelů tradičně Němci, kterých v prvním pololetí přijelo více než 704 tisíc, což bylo jen o trochu méně než vloni. Na druhém místě jsou Britové, kterých ale každým rokem ubývá výrazněji. Letos jejich počet poklesl o 11 procent na 239 tisíc. Naopak třetí Rusové stoupají v žebříčku národností.

Za prvních šest měsíců jich přijelo 201 tisíc, což bylo o třetinu více než vloni. Pro české hoteliéry a provozovatele služeb a prodejce suvenýrů je tato skupina turistů obzvlášť přínosná. Rusové totiž patří k nejvíce utrácejícím národům.

Do regionu vyjíždějí turisté jen na výlety

Středočeští hoteliéři a provozovatelé ubytování z takových cestovatelů ale mnohdy moc nemají. Zahraniční turisté velmi často bydlí po celou dobu pobytu v Praze a do regionu vyjíždějí na jednodenní výlety.

To potvrdili i turisté. „Přijeli jsme z Kyjeva a bydlíme v Praze, protože se hodně říká, že to je krásné město, a je to pravda. Bydlíme tady a máme na programu výlet na Karlštejn, do Českého Krumlova a na zámek Hluboká. Pak se budeme procházet po Praze,“ říkal ukrajinský turista Michail.

V Praze si i přes chválu a oblibu hlavního města mezi turisty majitelé hotelů stěžují na pokles tržeb kvůli silné koruně a rostoucí nabídce ubytování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám