Hlavní obsah

VIDEO: Šikmá věž v Pise má v Nizozemsku konkurenci

BEDUM

Šikmá věž v italské Pise má vážnou konkurenci - méně známou stavbu ze 12. století v severonizozemském městě Bedum. Geometr na penzi Jacob van Dijk prý tento týden při měření zjistil, že asi šestatřicet metrů vysoká kostelní věž má teď strmější sklon než proslulá věž v Pise.

Věž v Pise má vážnou - šikmou - konkurenciVideo: ČTK

 
Článek

Vrchol věže v Pise, vysoké 55,86 metru, je odkloněn od vertikální osy zhruba o čtyři metry - do této pozice se zvonice dostala postupně během staletí, jak pod jejími základy povolovalo nepevné podloží.

Po několika letech náročných prací se stavbu podařilo stabilizovat a nyní už věž spočívá pevně, byť je stále nakloněná. Věž v Bedumu, vysoká 35,7 metru, se odklání od osy 2,61 metru. Kdyby byly obě věže stejně vysoké, bedumská by měla odklon o šest centimetrů větší, tvrdí van Dijk.

Šikmá věž v Pise, která patří už po desetiletí k největším turistickým lákadlům Itálie, je nyní bezpečná na dalších 300 let. Prohlásil to italský expert, profesor geologie Michele Jamiolkowski, který se podílel na náročném stabilizování podloží, na němž zvonice spočívá.

O rovnou věž nikdo nestojí

O úplné napřímení slavné kampanily neměl v Itálii nikdo zájem, protože by tím turisté přišli o jedinečný zážitek. Nádherná zvonice, jejíž hmotnost spočítali italští odborníci na 14 000 tun, vyrostla v Pise v několika etapách mezi lety 1174 až 1370. Válcová stavba se začala záhy naklánět a tehdejší stavitelé se ji zprvu snažili opticky narovnat vkládáním lichoběžníkových kamenů, naklánění ale nikdy nezastavili.

Se stabilizací zvonice se po letech úvah začalo v roce 1990 a do ukončení prací v roce 2001 se expertům podařilo vertikální náklon zmenšit o 40 centimetrů. Následné dlouhodobé monitorování prokázalo, že dál už se věž od své osy neodklání. Do roku 1990 se ovšem nakláněla zhruba o milimetr ročně.

Po celou dobu stabilizování měla veřejnost přístup na tuto pamětihodnost uzavřen, pohledem na město z jejího spirálového schodiště se mohou návštěvníci Pisy znovu těšit od prosince 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: S kamerou na cestách Českým rájem

Rozlohou nevelké území, kde ovšem takřka každý krok vede k něčemu pozoruhodnému, co stojí za vidění. I tak lze charakterizovat Český ráj. Proto se sem letos...

Výběr článků

Načítám