Hlavní obsah

Wakeboarding jako dobrodružná alternativa vodního lyžování

Právo, Dominika Vrkotová

Adrenalinová obdoba vodního lyžování je určena borcům a roštěnkám, kteří se chtějí po vodě prohánět v neoprenech či sexy plavkách, provádět na hladině neskutečné skoky, vruty či otočky.

Foto: Profimedia.cz

Na vlnách můžete za tažnou lodí předvést všechny své triky.

Článek

Jako sport vznikl wakeboarding v Americe v 70. letech. Když neměli surfaři dobré vlny, začali se podél pobřeží tahat za auty na surfových prknech.

„V Čechách se tento sport objevil už v roce 1993, ale jen velmi pomalu se šíří. Kapacita míst, kde se dá jezdit, není moc velká a je málo vody,“ vysvětluje pětinásobný mistr České republiky ve wakeboardingu Miloš Veselý.

První lokalitu v Česku, kde se začal wakeboarding provozovat, najdete v areálu ve Skochovicích u Prahy. Za lodí tady trénují naši nejlepší závodníci.

Jak začít se s wakeboardingem

Máte dvě možnosti. Buď si zaplatíte jízdu za lodí nebo na jakémsi vodním vleku. Každá z těchto variant má své výhody. Za lodí máte k dispozici instruktora, který vám rovnou řekne chyby, které děláte. Za vlekem se musíte spolehnout na rady vlekařů nebo kamarádů, protože po odstartování ze břehu už vám nikdo nemůže radit.

:.Když někdo zkouší salta a vruty, tak už to nebezpečné je. Začátečníci se ale bát nemusí.foto: Profimedia

Nejtěžší je rozjet se. Pokud úspěšně zdoláte start, máte napůl vyhráno. „V úplných začátcích se lépe vyjíždí z vody lidem, kteří umějí stát bokem a mají zkušenosti se snowboardem nebo skejtem. Normální rychlost je 30 km v hodině,“ vysvětluje Miloš Veselý, který jezdí už šestnáct let.

Držíme krok s Evropou, se světem ne

Ačkoliv tento sport vypadá jako náročný, spíš pro kluky, na závodech je to půl na půl. Úřadujícím mistrem republiky je Zdeněk Šefčík a z holek je nejlepší Gábina Holcová.

Čeští jezdci dosahují úspěchy i v zahraničí. V juniorech byl na mistrovství Evropy třetí Tomáš Hušek. „Držíme krok s Evropou, se světem moc ne. Oni mají celý rok sezónu, my jen půl roku – od května do října. Kdyby u nás někdo měl na to, aby si odjel trénovat na půl roku na Floridu…,“ vysvětluje Miloš Veselý.

Na závodech se v rámci sportovního wakeboardingu hodnotí nejen obtížnost triku, ale také provedení a výška. A jak je tento sport nebezpečný? „Když někdo zkouší salta, vruty, tak už to nebezpečné je, jako každý jiný sport. Hrozí nějaké vyražené zuby nebo přetrhané vazy. Začátečníci se ale nemusí bát,“ uzavírá Miloš.

Ceny jízdného
Skochovice u PrahyJízda za lodí: 35 Kč za minutu. V ceně je vybavení a instruktor, jezdí se kolem 10 až 15 minut. Začátečník déle nevydrží, je to fyzicky náročné. Jedná se totiž o čisté jízdy, během nichž neodpočíváte.
ChomutovJízda na vleku včetně zapůjčení výbavy:1 jízda – 24 Kč, 5 jízd – 115 Kč,10 jízd – 220 Kč, 15 jízd – 315 Kč, 20 jízd – 400 Kč.

Lokality pro wakeboarding

Jízda za motorovým člunem

Skochovice u Prahy Mělice u Pardubic Ovčáry u Kostelce nad Labem Hracholusky u Plzně Ústí nad Labem Náklo v Olomouci Morava v Otrokovicích Kostelec v Jihlavě

Vodní vlek

Stráž pod Ralskem Kamencové jezero v Chomutově Ostrava – Hlučín Člun i vlek: Olekšovice u Znojma Těrlicko u Havířova

Zahraničí

Mekkou wakeboardingu je Florida. Jezdí se také v Thajsku. V Evropě – zvláště v Německu.

Reklama

Související články

Lidé si užívají poslední dny u vody

Hygienici zakázali během léta koupání jen na dvou místech v kraji, a to na Komárovském rybníku u Mladé Boleslavi a na koupališti Vyžlovka nedaleko Prahy.

Výšková nemoc připomíná chřipku

Dojít si na záchod se zdálo být nadlidským úkolem. Jarmila Poslední, horolezkyně a vysokohorská průvodkyně z Prahy, sotva stála na nohou. Připadala...

Výběr článků

Načítám