Hlavní obsah

Naleziště v Turecku vydalo sochu Marka Aurelia

Právo, BBC, nek

Části obrovské mramorové sochy římského císaře a filozofa Marka Aurelia, jenž vládl v letech 161 až 180 našeho letopočtu, objevil tým belgických a tureckých badatelů v jižním Turecku.

Foto: Profimedia.cz

Nalezená socha Marka Aurelia

Článek

Fragmenty čítající téměř neporušenou hlavu vysokou 90 centimetrů, pravou ruku a obě nohy od kolen dolů se podařilo najít v antickém městě Sagalassos, kde se nacházely římské lázně. Celková výška sochy dosahovala bezmála pěti metrů, upřesnil profesor Mark Waelkens z Katolické univerzity v Lovani.

Součásti sochy ležely v největší místnosti někdejších lázní. Místnost o rozloze 1250 metrů čtverečních ve tvaru kříže, obložená mozaikami, zřejmě sloužila jako tzv. frigidarium – byl zde bazén se studenou vodou, kde se návštěvníci ochlazovali po horké lázni.

Stavbu zničilo zemětřesení v období mezi lety 540 až 620 našeho letopočtu. Svého času byl Sagalassos významným regionálním centrem. Lidé jej obývali až do osmého století našeho letopočtu, po zkáze však upadl v zapomnění. Profesor Waelkens a jeho spolupracovníci na tamním bohatém archeologickém nalezišti bádají už od roku 1985. Objevili zde i jinou velkou sochu, a to římského císaře Hadriána, který vládl v letech 117 až 138 našeho letopočtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám