Hlavní obsah

Cestovní pojištění pomáhá předcházet úrazům v zahraničí

Češi se před letní dovolenou v tomto roce více a lépe pojišťovali. Více než v minulosti je trápily nemoci, naopak si přivodili méně těžkých úrazů. Častější nemoci souvisejí zřejmě se stále exotičtějšími turistickými zájezdy. V Egyptě, který byl letos mezi Čechy mimořádně oblíbený, často postihovaly turisty průjmy. Vyplývá to z průzkumu mezi českými pojišťovnami.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pobyt v exotickým zemích láká stále více Čechů - je však třeba se vyrovnat i se zvýšeným rizikem úrazů a onemocnění.

Článek

"Z dosavadních čísel je patrné, že letošní sezona bude bohatší na pojistné události než ta loňská. Do poloviny srpna klienti České pojišťovně nahlásili 3065 pojistných událostí, v loňském roce to bylo za srovnatelné období 2880 škod," uvedla mluvčí ČP Dagmar Koutská.

"V letošním roce jsme zatím zaznamenali o zhruba 40 procent méně úrazů než loni, pozitivní zprávou je také to, že se našim klientům vyhnuly těžké úrazy," uvedla Koutská. Naopak vzrostl počet onemocnění, tím nejčastějším byly tradičně zažívací potíže, sluneční alergie a spálení, záněty středního ucha. Kupodivu letos bylo i hodně nachlazení, zřejmě ze střídání teplot mezi venkem a vnitřními klimatizovanými prostorami, dodala.

Letos bylo méně úrazů

V Chorvatsku a dalších středomořských státech, jako je například Řecko nebo Španělsko, hlásili klienti podle mluvčího Kooperativy Marka Vícha záněty středního ucha, který měli převážně z potápění, dále pak angíny, úpaly, sluneční alergie či šlápnutí na ježka.

Letos bylo méně úrazů, a tak se zdá, že turisté u moře více odpočívali, podotkla Koutská. Lze ale podle ní předpokládat, že sezona úrazů při turistice nastoupí s podzimem.

Letos přibylo drobnějších úrazů, což souvisí s aktivním trávením dovolených, míní mluvčí UNIQA Eva Svobodová. Bohužel prý v této souvislosti roste i počet velmi závažných událostí.

"S rozvojem cestování roste i počet pojištěných. Lidé si více uvědomují rizika, která je mohou potkat během cest v zahraničí," doplnila mluvčí Generali Kateřina Bílá.foto: Novinky/Lucie Poštolková

"Máme například více utopených a přitopených klientů a obecně i více zemřelých klientů v zahraničí, zejména při srdečních a mozkových příhodách," konstatovala. Také Generali zaznamenala neobvykle vysoký počet úrazů s následkem smrti, souhlasila Bílá.

Problémy jsou nejčastější v Egyptě

Koutská upozornila na změnu v pořadí destinací s nejčastějšími hlášeními o škodách. Na prvním místě je Egypt, na druhém Řecko, na třetím Bulharsko, s větším odstupem pak Chorvatsko. Loni vedlo Řecko a mezi prvními čtyřmi zeměmi bylo i Španělsko.

Nemoci zažívacího traktu jsou prý jednoznačně charakteristické pro Egypt, nejčastější tamější zdravotní komplikací turistů je takzvaná "faraonova pomsta". Během letošního léta eviduje ČP více než 300 onemocnění zažívacího traktu, z toho v Egyptě 280 případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám