Hlavní obsah

Pohled na Bezděz bude stejný jako před staletími

Právo, Jaroslav Švehla

Pohled na královský hrad Bezděz, který se nabízí návštěvníkům okolí Máchova jezera, se v tyto dny viditelně proměňuje. Na jeden z hradních paláců se totiž vrací střecha, která zde po staletí chyběla.

Foto: Josef Hora, Právo

Pohled na hrad Bezděz z vesnice Bezděz.

Článek

Silueta jedné z našich nejvýznamnějších gotických památek s výjimečnou polohou na kopci vysokém téměř 600 metrů tak bude vypadat tak, jak ji mohli vidět naši předkové.

Nová sedlová střecha bude chránit klenbu Manského paláce, který je v havarijním stavu, protože do něj zatéká. „Bude to změna k lepšímu, lidé si na nový pohled za chvíli zvyknou,“ je přesvědčený správce hradu Jan Jurička, jenž na Bezdězu pracuje už 26 let.

Kromě stavby krovů probíhají na hradě i další úpravy

Podle jeho slov bude také nutné v příštím roce, kdy bude nová břidlicová střecha zcela dokončena, novou siluetu hradu znovu nafotit, aby turisté měli k dispozici aktuální pohlednice.

Stavebním pracím na zastřešení paláce předcházel archeologický průzkum a doplnění klenby. Podle Juričky rekonstrukci střechy potřebuje také gotická kaple, na níž břidlice ze šedesátých let minulého století již prý dosluhuje.

:. Silueta Bezdězu se promění. Na gotickém hradě vyroste nová střecha.foto: Právo/Girsa AT

Kromě stavby krovů probíhají na hradě i další stavební úpravy. Konzervuje se druhá hradní brána a rekonstruuje se pokladna s kioskem u vstupu do hradu. Správa hradu zde buduje nová dřevěná stavení, ve kterých bude důstojnější zázemí pro návštěvníky i personál.

Kvůli probíhajícím stavebním úpravám probíhá letos na Bezdězu minimum kulturních akcí. Možná i z tohoto důvodu na hrad zavítalo mnohem méně turistů než v minulém roce. „Loňský rekord 67 tisíc turistů letos určitě nepřekonáme, návštěvnost je zatím průměrná,“ dodal Jurička.

Hrad pochází z let 1265 až 1278. Je výjimečný tím, že neprošel žádnou přestavbou a dochoval se ve své původní čisté podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Putování krajem královského mělnického vína

Mělník, bývalé věnné město českých královen, které se tyčí nad soutokem Labe a Vltavy, nejčastější východisko pro výlety na Kokořínsko, je dobře dostupné také...

Výběr článků

Načítám