Hlavní obsah

Nejkrásnější místa světa mimo vyšlapané stezky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejkouzelnější místa na světě vás nevyveze automobil a nevynese anděl, budete tam muset dojít po svých. Nic jiného vám nezbude. Tentokrát vám budou moderní výdobytky civilizace k ničemu, zapněte fyzickou zdatnost na plný výkon a pojďte se s námi podívat na některá místa, ke kterým se dopravními prostředky jen tak nedostanete.

Článek

Na to, abyste mohli shlédnout některá opravdu výjimečná místa, musíte vynaložit poměrně hodně energie, výsledek bude ovšem stát za to. Odměnou vám budou okouzlující scenérie a neodolatelné přírodní krásy. Další místa, jejichž návštěva je většinou velkým dobrodružstvím, naleznete na magazínu VIPmag.

Oblast Jalapão, Brazílie

V severním srdci Brazílie se nachází region Jalapão. Je to jeden ze skrytých drahokamů Jižní Ameriky. Přírodní krásy tu berou dech, lidé jsou přátelští a příroda je tu velmi rozmanitá, minimálně co se fauny a flory týče. Můžete podniknout výpravu s průvodcem do divočiny džungle, kde jsou typickými obyvateli panteři, anakondy a kapybary (největší hlodavci na světě). Každý takový výlet může začínat nebo končit v pohodlném safari táboře.

:. Brazilské deštné pralesy jsou jedním z nejvýjimečnějších míst na světě.foto: Profimedia

Starověké africké ruiny, Keňa

Ostrovy směrem od keňského severního pobřeží nabízí jedny z nejstarších afrických historických památek. Můžete se na ostrov vydat v tradiční plachetnici (dhow) a prozkoumat památky blíže. V rámci některých výprav je započítána i projížďka v kajaku skrze hustý porost mangrovníků, návštěva projektu želví farmy a potápění u původních korálových útesů. Nebo se můžete uvolnit, zapomenout na svět kolem a užívat si pláže obklopené palmami. Noci pak strávíte v pohodlných táborech, které jsou laděny do stylu safari.

:. Ruiny v Keni táhnou desetitisíce turistů ročně.foto: Profimedia

Mongolsko

V tomto odlehlém koutu světa je téměř hmatatelná legenda o Čingischánovi. Velmi netradiční způsob, jak prozkoumat tuto jedinečnou zemi a nechat na sebe působit minulost, je jízda na koni. Výpravy na koňském hřbetu zahrnují i návštěvu města Karákorum, legendárního hlavního centra Mongolské říše ze 13. století. A pokud zrovna nesedíte v sedle, můžete strávit večery a noci v chatkách nebo tradičních mongolských stanových táborech.

:. Mongolsko nepatří k nejbezpečnějším místům na světě.foto: Profimedia

Špicberky, Norsko

Špicberky jsou ideálním startovním bodem k objevování Arktidy. Nasedněte na loď ve městě Longyearbyen a obeplujte Špicberky. Uvidíte neuvěřitelné fjordy, rozeklané vrcholky a obří ledovce. Když k tomu navíc připočtete velryby, lední medvědy, tuleně a tisíce mořských ptáků, zatají se vám dech.

:. Špicberky jsou v mnoha ohledech člověkem nedotčenou krajinou.foto: Profimedia

Stezka Lawrence z Arábie, Jordánsko

Pokud znáte film "Lawrence z Arábie" a oblíbili jste si hlavního hrdinu, pak se nyní můžete vydat po stopách jeho skutečného života. Prostřednictvím velbloudů, džípů a vlastních nohou podniknete dobrodružnou výpravu. Ta začíná ve východní jordánské poušti, kde můžete navštívit hrady, kde T. E. Lawrence pobýval. Pak následuje cesta na velbloudech skrze písky pouště Wádí Rum, noci strávené v autentických beduínských stanech, a poté pěší túra skrze hory až ke starodávnému městu Petra.

:. Okolí skalního města Petra v Jordánskufoto: Profimedia

Reklama

Související témata:

Související články

Pryč ze studené zimy, například na Mauricius

V České republice je právě nyní v plném proudu sezóna zimních exotických dovolených, které u nás zaznamenávají velké meziroční nárůsty. Jednou z horkých perel,...

Nepodceňujte přípravu na exotickou dovolenou

Cesta za uskutečněním snu se může proměnit v peklo. Stačí k tomu jen málo. Nenechat se pro jednotlivé oblasti světa naočkovat a nevzít s sebou repelenty. Jedno...

Výběr článků

Načítám