Hlavní obsah

Do ČR míří stále více turistů z východu, regiony zaostávají za Prahou

Českou republiku navštívilo v prvním pololetí letošního roku o 4 % více turistů než za stejné období loňska. Bezmála 60 % zahraničních návštěvníků zamířilo do Prahy, nejmenšímu zájmu se oproti tomu těšily regiony Zlínska, Pardubicka a Vysočiny. Dlouhodobě přitom dochází k mírnému poklesu zájmu turistů ze zemí západní Evropy, které nahrazují návštěvníci ze zemí bývalého sovětského bloku.

Článek

Na špici zájmu zahraničních cestovatelů se tradičně drží Praha, která za letošek zatím přilákala přes milión osm set tisíc návštěvníků. Přes hranici dvou set tisíc návštěvníků se dostaly ještě Karlovarský a Jihomoravský kraj. Celkem Českou republiku za první pololetí navštívily přes tři milióny sto tisíc turistů. Vyplývá to ze statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Struktura turistů se v posledních letech přesouvá od solventních západoevropanů k obyvatelům střední a východní Evropy. Prim drží tradičně Němci a Britové, jejichž počet však meziročně o několik procent poklesl. Do ČR naopak zamířilo o třetinu více Rusů.

.: Karlovy Vary si oblíbili zejména Rusové

foto: NOVINKY/Tomáš Holý

Mezi další časté návštěvníky patří Italové, Poláci a obyvatelé Slovenska. Setrvalý zájem o Českou republiku i nadále projevují i Američané, Francouzi a Španělé.

Nevyužitý potenciál regionů

Disproporci, která panuje mezi metropolí a zbytkem republiky lze vysvětlit mimo jiné nedostatkem vhodné infrastruktury v regionálních městských památkových rezervacích. V regionech stále chybí větší čtyřhvězdičkové hotely, či lokální gastronomické speciality. Potenciál, který v sobě vedle českého piva skrývají tradiční pochutiny jako olomoucké tvarůžky, či pardubický perník, tak stále zůstává nevyužit.

.: Český Krumlov

Turistickému ruchu v prvním pololetí pochopitelně neprospívala ani silná koruna a přetrvávající stereotypy (pražští taxikáři, kapesní krádeže, aj.), s nimiž se potenciální návštěvníci setkávají ve většině turistických průvodců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám