Hlavní obsah

Možnosti koupání na jižní Moravě omezují přemnožené sinice

Právo, Jan Trojan

Stále horší je kvalita vody ke koupání v Jihomoravských rybnících, přírodních koupalištích a v přehradách. Nejhorší situace je na Brněnské přehradě, která se již před řadou dnů pokryla zelenofialovým kobercem sinic.

Článek

Krajská hygiena koupání zakázala již 19. července, kdy voda ještě byla na pohled čistá. Dnes do ní lezou jen otrlí jedinci.

Před rokem se mohlo na přehradě koupat o celých osm dnů déle než letos, přitom vloni na podzim začalo čištění přehrady od sinic. Odborníci však upozorňují kritiky této metody, že přírodě nelze tak rychle poroučet. Pokud bude mít vápnění obnažených břehů opravdu nějaký efekt, pozná se to třeba až po deseti letech, odkázal na odborná vyjádření náměstek brněnského primátora Martin Ander (Strana zelených). S kvalitou vody se přitom nepotýkají jen na jihu Moravy.

Zhoršená kvalita vody je na více místech

Zhoršenou kvalitu vody v Jihomoravském kraji mají i další místa. Například Vranovská přehrada ve znojemském okrese. Podle Anny Žádníkové z Krajské hygienické stanice v Brně klesla na Vranovské přehradě voda natolik, že hygienici ani nemohli odebrat vzorky k rozborům.

Také tam je na některých místech hladina zbarvená do zelena. Místní lidé nicméně Právu v pátek sdělili, že se na Vranově bez obav koupají dál, i v menší vodě. Zelené zbarvení není tak intenzivní jako v Brně a nepokrývá celou hladinu.

Sinice, cyanobakterie, mohou být toxické a zdraví nebezpečné, píší jihomoravští hygienici na svých webových stránkách. Cyanobakterie rovněž produkují toxiny narušující funkci jater, nebo neurotoxiny, které záporně ovlivní nervový systém. A k tomu ještě imunotoxiny a imunomodulanty snižující imunitu a spouštějící alergie, ekzémy, otoky. Nemluvě o dermatotoxinech…

Lidé by měli být obezřetní

Smutný je také pohled na ostatní sledovaná přírodní koupaliště. Od minulého týdne se zhoršila kvalita vody v oblíbeném rybníku Olšovec na Blanensku, zatím jen mírně znečištěná voda je v Křetínce nad Letovicemi ve stejném okrese, v rybníku za Oleksovicemi a ve vodní nádrži Výrovice na Znojemsku i v horní Novomlýnské nádrži na Břeclavsku – právě tam bývá nejlepší koupání. Hygienici však nemohou sledovat všechny rybníky, proto by měli být lidé obezřetní.

Možná částečné zlepšení nastane po víkendových deštích. Zaručeně kvalitní vodu ke koupání najdete v rybníku Suchém na Blanensku, v zatopeném lomu u Lulče na Vyškovsku, ve vodní nádrži Lučina v hodonínském okrese a ve dvou přírodních biotopech – v Kovalovicích na Brněnsku a Banticích na Znojemsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám